Nyrenoverad etta med balkong vid Kungsbron på Kungsholmen. Välplanerad 1:a med 30-tals charm, generös takhöjd och ett lättmöblerat allrum med plats för säng, soffa, byråer samt matplats. Stort fönsterparti med balkongdörr mot rymlig och möblerbar balkong med kanalutsikt. Stabil förening med god ekonomi i centralt läge med närhet till puls, vackra promenadstråk och Stockholms bästa kommunikationer.
Lägenhetens fördelar:
• Totalrenoverad lägenhet med tidstypiska detaljer från 30-talet. • Stor balkong med utsikt mot Karlbergskanalen. • Stort stabil förening med flertalet takterrasser. • Till lägenheten hör ett förråd. • Hall med avhängningsmöjligheter och två garderober. • Vattennära, 1 minut till strandpromenaden "Kungsholmen runt". • Flera restauranger, caféer och mysiga butiker inom gångavstånd. • 5 min promenad till centralstation i Stockholm med tunnelbanans alla linjer, bussar, tåg och Arlanda express.
Ansvarig Mäklare


Jonas Lindén
Som erfaren fastighetsmäklare i Stockholm, brinner jag för att maximera ditt bostadsresultat. Med passion och expertis skapar jag unika lösningar för varje affär. När du väljer mig, får du en engagerad mäklare som är redo att guida dig till en lyckad bostadsaffär. Kontakta mig nu, och låt oss tillsammans nå dina bostadsdrömmar!
-
-
- FaktaObjektstypLägenhetLgh.nmr00598AdressKungsbro Strand 25, 2trPostnummer112 27PostortStockholmOmrådeKungsholmenBoarea26 kvmBoarea enligtBostadsrättsföreningenAntal rum1HissJaTrappor2Andelstal0,0007200
- FöreningenNamnBrf Kungsklippan
Allmän information
Brf Kungsklippan i Stockholm. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 1 031 lägenheter, samtliga upplåtes med bostadsrätt. Det finns även 44 hyresrättslokaler. Föreningen köpte fastigheten 1934-1936 (äger marken). En överlåtelseavgift tas ut om ca 1 208 kr som betalas av köparen. Vid belåning av bostaden tas en pantsättningsavgift ut om ca 483 kr/pant. Beloppen är beräknade på prisbasbeloppet för år 2022.
Föreningen är en av Sveriges största föreningar och har en bemannad expedition.
Besök gärna föreningens hemsida www.kungsklippan.se för mer information.
Byggnaden
Mellan Kungsklippan 14 och 20 finns en uteplats med utemöbler och grill. På gården mellan Kungsbro strand 21 och 19 finns det möjlighet att spela boule eller schack samt en grillplats. På Kungsbro strand 17, 19, 21 och 25 samt på Kungsholmsgatan 11 finns stora takterrasser med fantastisk utsikt mot bland annat Stadshuset och Klara Sjö.
Värme- och ventilationsanläggning
Fjärrvärme & självdrag
Planerade renoveringar
2020-2025 värmeinjustering och OVK-kontroll.
2029 stamrenovering. 2029 upprustning hissar (Efter stamrenovering).
2029 målning trapphus (Efter stamrenovering).Stamrenovering innebär att badrummen kommer att renoveras i sin helhet, medan köksinredningen förhoppningsvis till största delen kan behållas. Man beräknar att det kommer att ta ca 13 veckor per lägenhet. Medlemmarna bor kvar under renoveringen, föreningen kommer att tillhandahålla tillfälliga duschar och WC i gemensamma utrymmen.
Renoveringar
1978-1980 byttes samtliga vertikala V/A-stammar.
1998-2001 moderniserades el-systemet.
2000-2002 renoverades tak och takterrasser. Samma period renoverades hissar.
2002 spolades horisontella V/A-stammar. Samma år installerades en ny undercentral för fjärrvärme.
2003 installerades nya el-centraler och ett nytt låssystem. Man målade även samtliga entréer.
2003-2009 moderniserades tvättstugorna.
2005 installerades nya entrédörrar i ek. Samma år installerades ett nytt ventilationssystem i en av lokalerna.
2006 byggdes åtta nya lägenheter på Kungsklippan 22.
2008 renoverades samtliga trapphus och entréer.
2008-2013 renoverades fasaderna och vissa takterrasser.
2013 byttes elmätarna i lägenheterna och en OVK-besiktning av ventilationen genomfördes.
2016 spolades stammarna.
2017 projekt gällande värme- och ventilationssystemets funktion.
2018 OVK-besiktning har gjorts på fastigheterna på Kungsklippan och Pipersgatan. Markarbeten Kungsbro strand. Värme och ventilationsjusteringar har utförts på Kungsklippan och Pipersgatan.
2019 grindar/skalskydd.
2020 SBA - systematiskt brandskyddsarbete.Övriga utrymmen
Föreningen har totalt fyra gemensamma tvättstugor. Dessa är belägna på Kungsklippan 16-18, Pipersgatan 16, Kungsholmsgatan 11 och Kungsbro strand 21. Alla tvättstugor är låsbara och kan bokas. Det finns även spontanmaskiner och en grovtvättmaskin. Gemensamma cykelrum finns på Kungsklippan 12 och 22 samt på Kungsbro strand 17, 19 och 25. Föreningen har även en gästlägenhet och tre gästrum. Det finns också ett kanotrum med 9 platser.
TV/Internet
Föreningen är ansluten till digital-TV via Com Hem (stora basutbudet ingår enligt Com Hem, bland annat TV 3 och kanal 5) och till bredband via Ownit (700-1000 Mbit/s).
Parkering
Det finns 2 garageplatser samt 12 parkeringsplatser. Parkeringsplats kostar 2500 SEK/månad och Garage kostar 4000 SEK/månad. Platserna är upptagna men det finns ett kösystem. Stockholms Stads boendeparkering är möjligt i på stadens gator.
Energideklaration
UtfördesOnsdag 5 aug 2020Energiprestanda161 kWh/m2 - KostnaderMånadsavgift2 408 kr/månad (värme, vatten, kabel-TV och Internet)Hushållsel100 kr/månadHemförsäkring100 kr/månadSumma driftskostnader200 kr/månadÖverlåtelseavgift1208 betalas av KöparePantsättningsavgift483 kr
Levnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.
- Närområde
Område
Munkholmen, som denna fascinerande del av Stockholm tidigare hette, är kanske den stadsdel som utvecklas snabbast i innerstan just nu. Efter att ha varit munkarnas hemvist på medeltiden och ett relativt lugnt och glesbefolkat område under kommande århundrande skulle denna ö under industrialiseringen av Stockholm på 1800- och 1900-talet förvandlas till ett myller av människor och maskiner, som vi ser spår av än idag. Det behövdes många arbetare till öns alla fabriker som inhystes med familjer i små bostäder, vilket är den främsta anledningen till att det idag finns så pass gott om 1- och 2-rumslägenheter på Kungsholmen. Givetvis befolkas dessa idag av nyinflyttade singelhushåll och barnfria par, snarare än fabriksfamiljer. Faktum är att Stockholm ligger i topp i världen gällande antal singlar, då 50% av alla som bor i Stockholm beräknas vara singlar. På Kungsholmen är detta kanske mer synligt än i andra delar av staden. Fabriksskorstenarna och deras bolmande rök är idag ersatta av en pulserande kommers omgiven av stans finaste strandpromenader. Här samsas klassiska Vinjas ost & chark om utrymmet med livfulla barer som Lemon och Seven, och Rålambshovsparkens alla aktivitetsområden & flanörer betraktas med lätthet från Boulebarens- och Mälarpaviljongens terasser, vars gäster tagit en paus från vardagen på dessa populära ställen. Det gamla Kungsholmen finns dock fortfarande kvar på sina ställen och arkitekturen är på många håll internationellt uppmärksammad, där kronan på verket givetvis är Ragnar Österbergs Stadshus från 1923.
- Dokument & Länkar
- Övrigt
UNDERSÖKNINGSPLIKT Som köpare har man undersökningsplikt och uppmanas därför att undersöka bostadsrätten. Köparens undersökningsplikt innefattar att noggrant och omsorgsfullt se på allt som är möjligt att se på. Lagregeln utgår från att köparen själv undersöker fastigheten. Köparen av en bostad har fler skyldigheter än att betala den överenskomna köpeskillingen på den avtalade tiden. Du har t ex undersökningsplikt beträffande fel, och Du måste själv undersöka och ta reda på vissa saker. När man talar om köparens undersökningsplikt syftar man oftast på den undersökning av en fastighet eller bostadsrätt som köparen ska göra, för att få en uppfattning om den blivande bostadens skick. Fel eller brister som man skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt genomförd undersökning, får man sedan inte åberopa mot säljaren för att få nedsättning av köpeskillingen. Säljaren ansvarar inte för fel om det är upptäckningsbart. Om en normalt på området bevandrad lekman skulle kunna upptäcka felet vid en tillräckligt noggrann undersökning är felet upptäckbart, då får köparen själv stå för det. Om denne tillräckligt kunnige lekman inte skulle kunna ha upptäcka felet, kan felet vara dolt och då ansvarar säljaren. Det är inte bara själva bostaden som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring tex bostadsrättsföreningen bör undersökas. Till exempel om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m.m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar, energideklaration och årsredovisning.
SÄLJARENS UPPLYSNINGSPLIKT Någon generell upplysningsplikt motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock anses felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas känt till och som köpare med fog kunnat att räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symtom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
ALLMÄN INFORMATION Uppgifterna i detta objektbeskrivning är grundade på information lämnad av säljaren och berörd förening. Uppgifterna från säljaren kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Information har lämnats av föreningen kontaktperson. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera uppgifter med föreningen rörande lediga p-platser, kommande renoveringar och eventuella avgiftsförändringar. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och har uppmanats att undersöka bostaden ordentligt. Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och ändring av ledningar för avlopp, värme , gas eller vatten av en lägenhet är alltid en fråga för förenings styrelse att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion. BOAREA Boarean kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod kan inte garanteras. Om arean är särskilt betydelsefull för köparen bör köparen mäta eller låta mäta objektet före köpet som ett led i sin undersökningsplikt. ÖPPEN BUDGIVNING Bud lämnas till mäklaren, som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra. Den slutlige köparen får i samband med att köpeavtal tecknas en skriftlig budhistorik över alla angivna bud med budgivarens namn, telefonnummer, tidpunkt för budet och belopp. Du som deltar i budgivningen accepterar därmed att ditt namn och telefonnummer presenteras i budhistoriken.
KONTRAKT Bostadsaffären är inte klar förrän skriftliga kontrakt är skrivna. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. För att undvika eventuella problem i och med detta rekommenderar vi köpare och säljare att snarast möjligt efter avslutad budgivning få överlåtelseavtal påskrivna.
- Undersökningsplikt
Köparens undersökningsplikt
Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.
Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt
Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.
Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Utfästelse
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.
Avtalsfrihet
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.