Välkommen till Valborgsmässovägen 48, 2tr!
Här erbjuds en perfekt första bostad med högt och ljust läge samt en välplanerad disposition där varje kvadratmeter utnyttjas optimalt. Planlösningen är genomtänkt, men det finns även möjlighet att skapa alternativ planlösningar.
Lägenheten har genomgående golv och ljusa väggar, vilket förstärker den luftiga känslan. Flera fönster vetter mot gatan och biblioteket, vilket ger ett fantastiskt ljusinsläpp och minimal insyn. Köket är yteffektivt och funktionellt, utrustat med allt som behövs för smidig matlagning. Badrummet är helkaklat och stilrent.
Förutom det höga läget i byggnaden har bostaden även en svårslagen adress. Valborgsmässovägen 48 är en av områdets mest eftertraktade adresser, och här bor du med närhet till allt. Tunnelbanan ligger bara ett stenkast bort, vilket gör stadens puls lättillgänglig. Dessutom delar du byggnad med den populära restaurangen Landet – perfekt för spontana middagar eller en drink efter jobbet.
Bostaden tillhör Brf Tellusborghus, som bildades 1939 i samband med att husen uppfördes. Området LM-staden är kulturminnesmärkt sedan 1986 och bär på en rik industriell historia.
Sammanfattningsvis är detta ett hem som kombinerar stil, funktion och ett oslagbart läge. Det är mer än en bostad – det är en livsstil.
Välkommen in. Välkommen hem!
# | Datum | Bud |
---|---|---|
1 | 6 mar | 2 100 000 kr |
1 | 3 mar | 1 795 000 kr |
Ansvarig Mäklare


Victor Wadström
Jag valde att bli fastighetsmäklare för att jag brinner för människor, fastigheter, försäljning och detaljer. Jag anser att detaljerna i en bostad är det som gör hemmet personligt och unikt. Och detaljerna i en affär är det som utgör skillnaden mellan en bra och en fantastisk affär. Jag strävar efter att alltid vara tillgänglig för att kunna svara på dina frågor och finnas som ett bollplank för dig. När du behöver hjälp med att sälja, slå en signal så berättar jag mer!
-
-
- Rumsbeskrivning
Hall
En ingångshall med parkettgolv och vita målade väggar. Det finns klädhängare och plats för ett skoställ.Allrum
Ett vardagsrum med parkettgolv och vita målade väggar. Det finns plats för en soffa, ett soffbord och ett matbord. Det finns även en plats för en säng som kan omvandlas till en mindre sovalkov.Kök
Ett kök med vita köksluckor och ljus bänkskiva. Köket är utrustat med spis, ugn, kylskåp med frysfack och mikrovågsugn.Badrum
Ett badrum med mörkt klinkergolv och kaklade väggar. Badrummet är utrustat med dusch, toalett och handfat.
- FaktaObjektstypLägenhetLgh.nmr11533-06-01-2205AdressValborgsmässovägen 48Postnummer126 37PostortHägerstenOmrådeTelefonplanBoarea26 kvmBoarea enligtBostadsrättsföreningenBoareabeskrivningEnligt säljaren var den 24 kvm när han köpte den.Antal rum1HissNejTrappor2 av 2Andelstal0,00168700PantsättningÄr pantsatt
- FöreningenNamnBrf TellusborgshusBildades1939Byggår1939Juridisk personNejMarkägareMarken är tomträtt
Allmän information
Brf Tellusborghus bildades 1939 och består av 350 lägenheter varav 349 är bostadsrätter och 1 är hyresrätt. Föreningen har 15 stycken lokaler bostadsrätt och 19 stycken med hyresrätt. Området LM-staden är kulturminnesmärkt sedan 1986 för att bevara byggnaders industriella historia. Fastigheterna ligger på Valborgsmässovägen, Trettondagsvägen, LM Ericssons väg 13-27, Cedergrensvägen 29-61 samt Pingstvägen 5-11. I föreningen finns två tvättstugor belägna på Trettondagsvägen 12 respektive Valborgsmässovägen 2, ett grovsoprum på Trettondagsvägen 12, en hobbylokal på Valborgsmässovägen 24 samt en festlokal på Trettondagsvägen 6-8. Föreningens mark upplåts med tomträtt. Minsta ägarandel är 10 %. Hemsida: www.tellusborgshus.se
Byggnaden
Föreningens fastigheter ligger på Valborgsmässovägen, Trettondagsvägen, LM Ericssons väg (ojämn sida), Cedergrensvägen (ojämn sida) samt Pingstvägen (första delen, jämn sida).
Värme- och ventilationsanläggning
Fjärrvärme & självdrag.
Planerade renoveringar
- Fönsterrenovering
- Byte av stammar i källare
Se mer information på hemsidan.
https://www.tellusborgshus.se/
Renoveringar i Brf
- 1977/78 - Stambyte (V/A).
- 1980- Byte av el-stigare.
- 1991 - Fasadrenovering.
- 1994 - Takrenovering.
- 1995 - Renovering av trapphus.
- 2001/2004 - Fönstermålning.
- 2008 - Alla fönster har renoverats.
- 2008 - Räcken på balkongerna samt garageportar byttes ut.
- 2010 - Trapphusen målades om.
- 2014 Renovering av föreningslokal.
- 2014 installation av brandvarnare i gemensamma utrymmen.
- 2015 Omyggnation av föreningslokal till gästlägenhet.
- 2016 Omläggning av tak.
- 2016 Installation av passagersystem.
- Byte av avloppsrör av mark och källargolv på Cedergrensvägen.
- Byte av avloppsrör av mark och källargolv på Cedergrensvägen och Trettondagsvägen 12-14.
-Stamspolning 2018. - 2019 Dränering Cedergrensvägen 49 och Valborgsmässovägen 32.
- 2020 Dränering hus 15, 16 och 3
- 2020 Renovering av hyreslokal i hus 10
- 2022 Utbyte av undercentral
Övriga utrymmen
Föreningen har cykelrum, gästlägenhet, hobbylokal, föreningslokal, tvättstugor och grönområden som ingår som gemensamma utrymmen.
- Det finns 15 stycken cykelrum runtom i föreningen.
- Gästlägenheten rymmer totalt 4 personer och kostar 400kr/natt.
- Hobbylokalen finns på Valborgsmässovägen 11.
- Föreningslokalen är belägen i hus 12, Trettondagsvägen 6-8 och rymmer ca 30 sittande gäster samt kostar 500kr per tillfälle.
Föreningen har två stycken tvättstugor, Trettondagsvägen 12 och Valborgsmässovägen 2. - Tvättstuga Trettondagsvägen har totalt 4 st tvättmaskinsgrupper med totalt 8 st tvättmaskiner + 1 st grovtvättmaskin. Övrig utrustning: centrifug, torktumlare, torkskåp och torkrum.
- Tvättstuga Valborgsmässovägen har totalt 3 st tvättmaskinsgrupper med totalt 6 st tvättmaskiner. Övrig utrustning: torktumlare, torkskåp, torkrum.TV/Internet
Föreningen är ansluten till Comhem för bredband och TV.
Energideklaration
UtfördesMåndag 1 jun 2020Energiprestanda231 kWh/m2StatusEnergideklaration är utförd - KostnaderMånadsavgift2 593 kr/månad (värme, vatten och Internet)Hushållsel100 kr/månadHemförsäkring100 kr/månadSumma driftskostnader200 kr/månadPersoner i hushållet1Överlåtelseavgift1169 betalas av KöparePantsättningsavgift468 kr
Levnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.
- Närområde
Område
I början av 1900-talet var Hägersten väldigt glest bebyggt, och hit kom stockholmarna mest under sommarmånaderna för att undfly innerstadens stress. Dagens hipstervänliga och charmiga Midsommarkransen är faktiskt uppkallat efter en pittoresk och lantlig 1700-tals krog. Även om det fanns industri här redan på 1800-talet, så började denna del av staden bubbla på allvar när en viss LM Ericsson uppförde en ny fabrik här som stod klar 1940. Många av dagens charmiga trevåningshus som är karakteristiska för detta område tillkom just då, mitt under brinnande världskrig, som bostäder åt fabriksarbetarna och deras familjer. Mycket av arkitekturen från tidigt 1900-tal finns bevarat, men nu huserar istället kvalitativa restauranger, caféer och affärer i de vackra industribyggnaderna. De närliggande områdena som Aspudden, Gröndal och Telefonplan osar inte längre av svavel och olja från verkstäder och hamnar, istället kantar vackra grönområden och lägenheter Mälarens stränder bara några få hundra meter från de charmiga centrumområdena som kommit att kallas för ”Stockholms Brooklyn”. Ändå vore det orättvist att begränsa dagens Hägersten till ett område endast för den yngre generationen. Många av huvudstadens kulturellt engagerade invånare har valt att bosätta sig här, vilket har haft en positiv inverkan på utbudet av till exempel teatrar, konstnärsstudios och föreningsaktiviteter. Här frodas både barnfamiljer samt pensionärer, och mycket av det ”gamla Stockholm” är omsorgsfullt bevarat, vilket gör Hägersten till den perfekta stadsdelen för dig som vill ha storstadens möjligheter och förstadens miljö
- Dokument & Länkar
- Övrigt
UNDERSÖKNINGSPLIKT
Som köpare har man undersökningsplikt och uppmanas därför att undersöka bostadsrätten. Köparens undersökningsplikt innefattar att noggrant och omsorgsfullt se på allt som är möjligt att se på. Lagregeln utgår från att köparen själv undersöker fastigheten.
Köparen av en bostad har fler skyldigheter än att betala den överenskomna köpeskillingen på den avtalade tiden. Du har t ex undersökningsplikt beträffande fel, och Du måste själv undersöka och ta reda på vissa saker.
När man talar om köparens undersökningsplikt syftar man oftast på den undersökning av en fastighet eller bostadsrätt som köparen ska göra, för att få en uppfattning om den blivande bostadens skick. Fel eller brister som man skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt genomförd undersökning, får man sedan inte åberopa mot säljaren för att få nedsättning av köpeskillingen. Säljaren ansvarar inte för fel om det är upptäckningsbart. Om en normalt på området bevandrad lekman skulle kunna upptäcka felet vid en tillräckligt noggrann undersökning är felet upptäckbart, då får köparen själv stå för det. Om denne tillräckligt kunnige lekman inte skulle kunna ha upptäcka felet, kan felet vara dolt och då ansvarar säljaren.
Det är inte bara själva bostaden som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring tex bostadsrättsföreningen bör undersökas. Till exempel om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m.m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar, energideklaration och årsredovisning.
SÄLJARENS UPPLYSNINGSPLIKT
Någon generell upplysningsplikt motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock anses felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas känt till och som köpare med fog kunnat att räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symtom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
ALLMÄN INFORMATION
Uppgifterna i detta objektbeskrivning är grundade på information lämnad av säljaren och berörd förening. Uppgifterna från säljaren kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Information har lämnats av föreningen kontaktperson.
Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera uppgifter med föreningen rörande lediga p-platser, kommande renoveringar och eventuella avgiftsförändringar. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och har uppmanats att undersöka bostaden ordentligt.
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och ändring av ledningar för avlopp, värme , gas eller vatten av en lägenhet är alltid en fråga för förenings styrelse att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion.
BOAREA
Boarean kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod kan inte garanteras. Om arean är särskilt betydelsefull för köparen bör köparen mäta eller låta mäta objektet före köpet som ett led i sin undersökningsplikt.
ÖPPEN BUDGIVNING
Bud lämnas till mäklaren, som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra. Den slutlige köparen får i samband med att köpeavtal tecknas en skriftlig budhistorik över alla angivna bud med budgivarens namn, telefonnummer, tidpunkt för budet och belopp. Du som deltar i budgivningen accepterar därmed att ditt namn och telefonnummer presenteras i budhistoriken.
KONTRAKT
Bostadsaffären är inte klar förrän skriftliga kontrakt är skrivna. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. För att undvika eventuella problem i och med detta rekommenderar vi köpare och säljare att snarast möjligt efter avslutad budgivning få överlåtelseavtal påskrivna.
- Undersökningsplikt
Köparens undersökningsplikt
Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.
Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt
Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.
Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Utfästelse
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.
Avtalsfrihet
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.