Välkommen till Rosenlundsgatan 20, 1tr!
Välkommen till denna fina 1,5:a disponeras som en 2:a med fönster mot lugn återvändsgata! Ljuset flödar in från två djupa fönster och skapar en fantastisk atmosfär i denna stilfulla bostad. Här har man bevarat tidstypiska detaljer samtidigt som modern komfort har integrerats. Den generösa takhöjden, genomgående fiskbensparketten, bevarade spegeldörrar, spröjsade dörrar och kalkstensfönsterbänkar ger lägenheten en unik karaktär. Det kombinerade vardagsrummet och köket utgör lägenhetens hjärta, med stora fönster som vetter mot den lugna Samaritgränd. Rummet erbjuder gott om plats för både matplats och sällskapsytor, vilket gör det perfekt för både måltider och avkoppling. Sovrummet är generöst tilltaget med plats för en stor säng, och de eleganta dubbeldörrarna ger möjlighet att skapa en privat sfär. Lägenheten erbjuder dessutom gott om förvaringsutrymme i flera inbyggda garderober. Badrummet är ljust och fräscht, med en behaglig storlek som bidrar till bostadens komfort.
Huset, beläget i hörnet av Rosenlundsgatan och Samaritgränd (Diligensen 8), uppfördes mellan 1929 och 1931 och ritades av arkitekten Nils Malmborg. Föreningen som äger fastigheten har en blygsam belåning på 2751 kr/kvm boyta, vilket ger en stabil ekonomi.
Här bor du lugnt med hela Söders utbud precis utanför dörren. Mariatorget, Bysistorget och Monteliusstigen erbjuder ett rikt utbud av butiker, restauranger och caféer. Nära bostaden finns flera stora matbutiker och specialbutiker, som ostbutiken Gamla Amsterdam och populära restauranger som Folkbaren och Häktet. För den som söker avkoppling i det gröna finns Ivar Los park, Skinnarviksberget, Långholmsbadet och Tantolunden inom nära räckhåll. Kommunikationerna är utmärkta, med bara några minuters promenad till tunnelbanan vid Mariatorget och närhet till Södra Station.
Välkommen in, välkommen hem!
Ansvarig Mäklare
Victor Wadström
Jag valde att bli fastighetsmäklare för att jag brinner för människor, fastigheter, försäljning och detaljer. Jag anser att detaljerna i en bostad är det som gör hemmet personligt och unikt. Och detaljerna i en affär är det som utgör skillnaden mellan en bra och en fantastisk affär. Jag strävar efter att alltid vara tillgänglig för att kunna svara på dina frågor och finnas som ett bollplank för dig. När du behöver hjälp med att sälja, slå en signal så berättar jag mer!
-
-
- Rumsbeskrivning
Lägenheten disponeras enligt följande:
Hall
Mörkmålade väggar
Vitlaserade fiskbensparkettgolv
Hatthylla
Inbyggd garderobVardagsrum
Ljusmålade väggar
Vitlaserade fiskbensparkettgolv
Öppen planlösning till kök
Inbyggd garderob
Två fina spröjsade fönster mot lugn gata (Samaritgränd)
Plats för stor soffa med tillhörande soffbord samt TV-möbelKök
Underskåp & överskåp i vit kulör
Praktiskt städskåp
Bänksskiva i stål
Bänkdiskmaskin i underskåp Smeg designspis med induktion
Kyl/frys
Inbyggt skafferiSovrum
Vitmålade väggar
Parkettgolv
Plats för dubbelsäng 1,60 m
Dubbeldörrar med spröjsBadrum
Helkaklat badrum
Kommod med handfat
Spegelskåp
WC
Dusch
- FaktaObjektstypLägenhetLgh.nmr3Lgh.nmr. LM1107AdressRosenlundsgatan 20Postnummer118 53PostortStockholmOmrådeSödermalmBoarea46 kvmBoarea enligtBostadsrättsföreningenBoareabeskrivningEnligt lägenhetsförteckningen är det 1 rum och kök.Antal rum1.5HissJaTrappor1Andelstal2,47%PantsättningÄr pantsatt
- FöreningenNamnBostadsrättsföreningen Diligensen 8Bildades2001Byggår1929-1930MarkägareFöreningen äger marken
Allmän information
Föreningen äger fastigheten Diligensen 8. Föreningen består av 38 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 3 lokaler i gatuplan. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekt Nils Malmborg.
Byggnaden
Flerfamiljshus
Värme- och ventilationsanläggning
Fjärrvärme & självdrag
Renoveringar
- 1995 Fastigheten moderniserades och renoverades. Stammar & elstigar Byttes & taket och fasaden renoverades
- 2007 Renovering av tvättstugan
- 2012 Stamspolning
- 2014 Renovering av hiss
- 2015 Renovering innergård
- 2016 Renovering fönster samt en OVK-besiktning (obligatorisk ventilationskontroll)-Fuktisolering av fastigheten mot gården
- 2019 Ny OVK genomfördes
- 2020 Målning av tak
- 2021 Upprustning av återvinningsstationen på Samaritgränd, inklusive bygge av inhägnad cykelparkering samt förbättring av trädgården.
Övriga utrymmen
Det finns cykel/barnvagnsförråd på gatuplan samt vindsförråd och tvättstuga på vinden. Tvättstugan är utrustad med två stora tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och en mangel. På innergården finns grill och utemöbler som man kan njuta av sommartid.
TV/Internet
Bredband från Bredband2 ingår i avgiften (100/100 Mbit/s uppkoppling) och kabel TV via COM HEM Grundutbudet ingår i avgiften.
Energideklaration
UtfördesTorsdag 24 jan 2013Energiprestanda122 kWh/m2StatusEnergideklaration är utförd - KostnaderMånadsavgift2 263 kr/månadHushållsel150 kr/månadHemförsäkring130 kr/månadObligatorisk avgift för bredband100 kr/månadSumma driftskostnader380 kr/månadPersoner i hushållet1Överlåtelseavgift1178 betalas av KöparePantsättningsavgift468 kr
Levnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.
- Närområde
Område
Stadens största och mest befolkade ö, och tveklöst den mest omtalade. Kanske är det även den del av staden som upplevt den största förvandlingen. Dessa ruffiga arbetarkvarter var under större delen av stadens historia något man ogärna sökte sig till om man därav inte var nödd och tvungen. Idag är Söders höjders kåkar inte bara högst upp på kartan, de är också högst upp på många bostadsspekulanters önskelistor. Förvandlingen till en trendig och trygg kulturikon är minst sagt remarkabel, inte minst för att så mycket av charmen med det gamla Söder finns bevarad. De röda trähusen från 1700-talet återfinns glädjeväckande intakta på Nytorgets ena sida, och på den andra återfinns den moderna och hiptservänliga hybridrestaurangen Urban deli. Däremellan leker barnen i parken under föräldrarna vakande ögon, samtidigt som modeintresserade turister och stans kulturella samsas om utrymmet på gatorna på östra Södermalm i det område som kommit att bli känd under epitetet ”SoFo”. Tantos gröna kolonilotter och Mariatorgets populära barer representerar något av den mångfald som återfinns på centrala Söder, och i den västra delen ligger det som en gång med skräck kallades för ”Knivsöder” på grund av den höga kriminialiteten. De dagarna är dock sedan länge förbi, och de höga antalet restauranger och moderna inslag i Hornstull fick en PR-byrå att framgångsrikt mynta det moderna namnet ”Kniv- och gaffelsöder”. På söder är armodet för de flesta ett blekt minne, och stadsdelen är idag rik på teatrar, fina restauranger, framgångsrika start-up-bolag och färgstarka individer.
- Dokument & Länkar
- Undersökningsplikt
Köparens undersökningsplikt
Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.
Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt
Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.
Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Utfästelse
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.
Avtalsfrihet
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.