Välkommen
3:a högst upp i huset med balkong.
Ansvarig Mäklare


Jonas Hansson
Jag tror på varje bostad jag förmedlar. Under mina år som mäklare har jag lärt mig att framgång kräver hårt arbete, att vara påläst, lyhörd och se lösningar före problem. Jag arbetar därför med stort engagemang och vill att varje visningsbesökare ska förstå bostadens fulla potential. Hos mig köper du ett hem och när det är dags att sälja hittar jag en köpare till rätt pris. Behöver du en uppdaterad värdering, bankkontakt, uppmätning eller inredningskonsultation? - Hör av dig, vi fixar det.
-
-
- Rumsbeskrivning
Lägenheten disponeras med kök, vardagsrum och balkong till höger från hallen och två sovrum till vänster. I hallen finns ingång till badrum med dusch.
- Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 6,5 m2.
- FaktaObjektstypLägenhetLgh.nmr109Lgh.nmr. LM1602AdressRingvägen 11 GPostnummer118 23PostortStockholmOmrådeSödermalmBoarea68 kvmBoarea enligtBostadsrättsföreningenHissJaTrappor6 av 6Andelstal0,56420%Andelstal avgift0,48202%
- FöreningenNamnBrf Harpalten 1Byggår1983Juridisk personNejMarkägareMarken är tomträtt
Allmän information
Bostadsrättsföreningen Harpalten 1 förvärvade fastigheten, kv Haren 1, år 2004. Föreningen består idag av 202 lägenheter, varav 18 st upplåtes med hyresrätt . I föreningen finns även 10 kommersiella lokaler med hyresrätt. Nuvarande tomträttsavtal gäller tom 2021.
Ekonomi Brf Harpalten 1 är en äkta bostadsrättsförening med god ekonomi. Vid upplåtelser av kvarvarande hyreslägenheter har föreningen en möjlighet att amortera på lånen eller investera i fastigheten.
Värme- och ventilationsanläggning
Föreningen är ansluten till kommunens fjärrvärmenät och uppvärmning ingår i avgiften.
Renoveringar
Föreningen arbetar löpande med reparationer och underhåll av fastigheten. Föreningen strävar efter att ha ett energisnålt och grönt hus. Nedan följer en enkel översikt över en del saker som har gjorts under åren. Detta är taget från årsredovisningarna där mer information finns.
2005 Renovering av övre gården påbörjades 2005 och färdigställdes i början av 2007.
2006 Taken målades. Gemensamhetslokal, styrelserum och hobbyrum iordningställdes i källaren (gemensamhetslokalen är nuvarande aktivitetsrum). De sista 8 hissarna är genomgångna och vid behov renoverade och hisskorgarna utbytta. Garaget renoverades. Undercentralen uppdaterades och all utrustning i undercentralen såsom fjärrvärmeanläggning, pumpar m.m. byttes ut.
2007 Ett nytt låssystem införskaffades.
2008 Belysningen i trapphus och källare samt tvättstugor byttes till rörelsestyrt ljus. Besiktning av fasader genomfördes.
2009 Fasaden rengjordes och hydrofoberades (dvs, impregnerades för att förhindra frostsprängning). Alla fasader utom de mot söder gjordes. Målning genomfördes av fastighetens putsade ytor. Outnyttjade rum i källaren iordningställdes som små förråd för uthyrning till medlemmar.
2010 Fönster i lägenheterna tätades och radiatortermostater byttes ut. Ventilationsaggregaten byttes ut mot ny anläggning. Takräcken mot snöras har kompletterats på taket för en säkrare boendemiljö. Portarna 11D & G mot gården byttes ut. Ombyggnad av en lokal till föreningslokal påbörjades i slutet av året och blev klart året därpå. Ett energisparprojektet påbörjades Se årsredovisningen för 2011 samt 2012.
2011 Fler extraförråd i källaren byggdes klart. Komplettering av belysning gjordes på nedre gården för en säkrare boendemiljö. Stammarna filmades och såg bra ut. Endast ett par mindre rensningar behövde göras. Rengöring av radiator- och värmesystemet genomfördes. Ventilationskanaler rengjordes.
2012 Fler portar byttes ut. Ett eget fibernät byggdes i fastigheten. Nedre gårdens planteringar fräschades upp. Statusbesiktning gjordes av balkonger med mycket gott resultat och godkännande. En bom installerades vid vägen in till gården för att förhindra biltrafik på gården. OVK gjordes och godkändes.
2013 Uppfräschning genomfördes av trapphusen, med start under 2013 och slutförande 2015. Resterande portar byttes ut till nya. (därmed är alla portar bytta). Kodlåsen byttes ut till ett nytt uppdaterat system med kodbrickor. Brandgatan reparerades. Ventilationen i garaget byttes ut.
2014 Uppfräschning av trapphusen fortsatte. Porttelefonerna aktiverades och grindar, miljörum/soprum och garaget anslöts till samma system. Brandgatans växtlighet sågs över. Hissarna gicks igenom för att vid behov byta ut viss maskinell utrustning. Ommålning samt uppfräschning av aktivitetsrummet genomfördes.
2015 Uppfräschning och ommålning genomfördes av trapphusen i 9A, 9F samt 9D. Rivning och återuppbyggnad av trästaketet vid brandgatan 9F/11H genomfördes. En träspaljé uppfördes för att snygga till och dölja en tråkig mur. Löpande underhåll och målning av fönster skedde. Under hösten 2015 infördes prognosstyrning av värmen för en jämnare värme /inomhusmiljö.OVK-förarbete samt kontroll gjordes i oktober/november. Två parkeringsplatser utomhus har hyrts ut till en bilpool i syfte att skapa närhet och nytta för medlemmar.
2016 Uppföljningskontroll gjordes av de anmärkningar som en del lägenheter fick för att OVK ska godkännas. OVK:n godkändes (godkännandet gäller t.o.m. december 2018). Utbyte av fjärröppning till garaget och införande av ett säkrare sätt som är öppning via mobilen är infört. Fönstermålningen fortsatte enligt underhållsplanen. Prognosstyrningen av värmen utvärderades och avslutades. Det visade sig att den tidigare styrningen var mer effektiv. Cykelrummen fräschades upp och byggdes om med cykelliftar. Ventilationen i aktivitetsrummet byggdes ut för en bättre inomhusmiljö med aktiv rörelse. Hydrofobering av de fasader som vetter mot söder gjordes (de andra gjordes 2009). Polering av stengolvet i alla entréer genomfördes.
2017 Renovering och ombyggnation av lokalen Brännkyrkagatan 82. För en ny hyresgäst har ombyggnation, renovering samt anpassning skett. Ombyggnation av belysningsarmaturer i gemensamma utrymmen samt byte till LED-teknologi. Detta sker för att minska reparationskostnaderna, kostnad för byten av lysrör, arbetstiden för detta samt för att minska energiförbrukningen. Fönstermålningen på utsidan av lägenheterna fortsätter enligt underhållsplanen.
2018 Uppdatering av underhållsplan, nu för 20 år fram i tiden. I garaget installerades 6 laddplatser för elbilar/elhybrider och hissen till garaget byttes ut. Alla torkskåp byttes ut till mer energisnåla, samt ett par tvättmaskiner och grovtvättmaskiner. Obligatorisk ventilationskontroll utförd för hushåll och lokaler. Föreningen har under året renoverat en lägenhet som tidigare har varit hyresrätt, som nu ska säljas som bostadsrätt på öppna marknaden. Försäljningen är planerad i början av 2019 och ger föreningen ett bra tillskott i kassan.
Övriga utrymmen
Övriga utrymmen
Fyra tvättstugor i gatuplan. I varje tvättstuga finns tre tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan kan bokas mellan klockan 07.00 och 22.00 i pass om tre timmar. I en av tvättstugorna finns en grovtvättmaskin för mattor samt ett tillhörande stort torkskåp att boka separat. En miljöstuga och ett miljörum (soprum). Utrymmena har behållare för hushållssopor samt källsortering såsom tidningspapper, plast, kartong, glas samt aluminiumförpackningar. Ett grovsoprum med källsortering för batterier, glödlampor samt mindre små-el. Här får man också slänga trasiga möbler, mattor och sånt som ett hem innehåller av möblemang. Ej byggsopor. Två cykelrum med cykelliftar. Platserna hyrs ut för 50 kr/månad. På gården finns utomhusplatser för cyklar. Ett utrymme i varje port som just nu erbjuds som barnvagnsförråd. Ett hobbyrum för snickeriarbeten och liknande. Ett aktivitetsrum med gymutrustning, pingisbord m.m. Föreningslokalen 'Haren' med övernattningsrum / tillgång som går att sälja som lägenhet För medlemmarna finns det en lägenhet på 84 kvm som är ombyggd till en föreningslokal där man kan hålla större middagar, luncher och samlingar samt barnkalas. Lokalen kan ta upp till 40 sittande gäster och är fullt utrustad med möbler, porslin, glas och det som kan behövas för upp till 50 ätande. I lokalen finns även ett övernattningsrum med två enkelsängar samt en våningssäng. Man betalar en avgift på 700kr för att låna lokalen.
Lokalen är också en tillgång för föreningen och går alltså att överlåta som bostadsrätt om det skulle behövas.
Hemsida Föreningen har en hemsida, brfharpalten1.se, där mycket mer information om fastigheten och föreningen finns. Här finns även en inloggningsdel endast för medlemmar, med massor av matnyttig information.
http://www.brfharpalten1.se
Parkering
Det finns totalt 136 parkeringsplatser, varav 117 bilplatser och 7 MC-platser i ett inomhusgarage. 6 av garageplatserna är laddplatser. Laddplats inklusive el för hybridbil kostar +300kr/mån. Elbil kostar 200 kr/mån + rörligt pris för el. Föreningen har även utomhusparkering med 12 platser som hyrs ut till lokalhyresgästerna samt till bilpool. Garage kostar 1200kr/månaden.
Energideklaration
UtfördesOnsdag 9 maj 2018Energiprestanda78 kWh/m2EnergiklassC - KostnaderMånadsavgift2 358 kr/månad (värme, vatten och Internet)Hushållsel200 kr/månadHemförsäkring170 kr/månadSumma driftskostnader370 kr/månadPersoner i hushållet2Överlåtelseavgift1163 betalas av KöparePantsättningsavgift465 kr
Levnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.
- Närområde
Område
Här kombineras verkligen det bästa av myllrande storstad och avkopplande natur! Toppläge i ett lugnt och grönt område på Södermalm alldeles intill pittoreska Skinnarviksberget från vilket man har milsvid utsikt över Stockholm.
Bara runt knuten finns flera stora livsmedelsaffärer, inklusive Paradiset – Sveriges största ekologiska butik – apotek, systembolag, förskolor, skolor, caféer, pubar, restauranger och all annan service som man kan önska. I föreningens egen fastighet finns både yogastudion Yogashala och trendiga vintagebutiken Beyond Retro, och populära italienska restaurangen Pane Vino ligger tvärs över gatan.
Tvärs över gatan finns också Zinkendamms t-banestation och busshållplats för innerstadsbuss (linje 4) och andra bussar. Södra station finns på gångavstånd.
Inom kort gångavstånd mot Slussen finns både Mariabergets kullerstensbelagda kulturkvarter och livliga Mariatorget. Trendiga Hornstull och den gröna oasen Tantolunden ligger lika nära.
Här bor man på ett behagligt avstånd till Södermalms puls och allt det som gör söder så attraktivt så som butiker, restauranger, mysiga fik och trevliga uteställen.
- Dokument & Länkar
- Allmänt
UNDERSÖKNINGSPLIKT Som köpare har man undersökningsplikt och uppmanas därför att undersöka bostadsrätten.
ÖPPEN BUDGIVNING Bud lämnas till mäklaren, som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra. Den slutlige köparen får i samband med att köpeavtal tecknas en skriftlig budhistorik över alla angivna bud med budgivarens namn, telefonnummer, tidpunkt för budet och belopp. Du som deltar i budgivningen accepterar därmed att ditt namn och telefonnummer presenteras i budhistoriken.
ADMINISTRATIONSERSÄTTNING FÖR ANNONSERING PÅ HEMNET För annons som publiceras fr o m den 1 juli 2013 utbetalar Hemnet Service HNS AB en ersättning om 300 kr inkl moms till det publicerade mäklarkontoret.
Boareabeskrivning Om arean är särskilt betydelsefull för köparen bör köparen mäta eller låta mäta objektet före köpet.
Köparens rättigheter och skyldigheter
Köparen av en bostad har fler skyldigheter än att betala den överenskomna köpeskillingen på den avtalade tiden. Du har t ex undersökningsplikt beträffande fel, och Du måste själv undersöka och ta reda på vissa saker.
När man talar om köparens undersökningsplikt syftar man oftast på den undersökning av en fastighet eller bostadsrätt som köparen ska göra, för att få en uppfattning om den blivande bostadens skick. Fel eller brister som man skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt genomförd undersökning, får man sedan inte åberopa mot säljaren för att få nedsättning av köpeskillingen. Säljaren ansvarar inte för fel om det är upptäckningsbart. Om en normalt på området bevandrad lekman skulle kunna upptäcka felet vid en tillräckligt noggrann undersökning är felet upptäckbart, då får köparen själv stå för det. Om denne tillräckligt kunnige lekman inte skulle kunna ha upptäcka felet, kan felet vara dolt och då ansvarar säljaren.
Köparens undersökningsplikt innefattar att noggrant och omsorgsfullt se på allt som är möjligt att se på. Lagregeln utgår från att köparen själv undersöker fastigheten men många anlitar i dag också en särskild besiktningsman som yrkesmässigt utför besiktningar.
Om det framkommer dolda fel i fastigheten, dvs. fel som inte köpare eller säljare kände till eller man inte hade anledning att förvänta sig, har köparen möjlighet att kräva att säljaren återbetalar en del av köpeskillingen, skadestånd eller till och med häva köpet om fastigheten väsentligt avviker från vad säljaren utfäst eller om säljaren varit försumlig. Utgångspunkten för beräkning av det belopp köparen i sådana fall kan kräva av säljaren är skillnaden i fastighetens marknadsvärde, med och utan det åberopade felet. Man tar alltså inte hänsyn till vad det skulle kosta att åtgärda felet. Köparen ska reklamera inom skälig tid från det att han efter köpet märkt eller förväntas ha märkt felet. Säljarens felansvar preskriberas tio år efter tillträdet. Det är viktigt att påpeka att mäklaren inte kan eller har till uppgift att utföra undersökningen för din räkning, bl a beroende på att lagen kräver mäklarens opartiskhet mellan köpare och säljare. Mäklaren ska verka för att säljaren lämnar upplysningar som kan lämnas i en separat frågelista eller skrivas in i köpekontraktet för bevisningens skull.
Om du tänker göra ny- till eller ombyggnader är det viktigt att själv ta reda på vad som gäller enligt planbestämmelserna hos kommunen. Beträffande bostadsrätter gäller köplagens regler om köparens undersökning före köp. Dessa innebär att en köpare inte får åberopa fel som han antas ha känt till vid köpet. Säljaren ska för att skydda sig mot krav från köparen uppmana köparen att noggrant undersöka bostaden och oavsett om köparen väljer att undersöka eller inte, får köparen inte åberopa fel som borde ha framkommit vid en undersökning.
Källa: Utdrag från Mäklarsamfundes faktablad.