Såld
Inflyttningsklar sekelskifteslägenhet med balkong! Här välkomnas du till en ljus 3:a, ett fantastiskt hem med bra planlösning och stora fönster i två väderstreck. Golven är vitpigmenterade och hårdvaxoljade och återfinns genomgående i hela lägenheten. Badrummet är fräscht och det finns tre bra rum och ett renoverat kök. Två av rummen är snarlika i storlek, varav det ena som ansluter till köket, har eftermiddagssol och fri utsikt över Ölandsgatan. Det andra rummet vetter mot gård med utgång till balkong via vackra pardörrar. I rummet står en av lägenhetens två kakelugnar (ej i bruk), en vacker detalj som skänker en extra dos charm till lägenheten, precis som bevarande dörrar och 3 meter i takhöjd.
Lägenhetens fördelar:
- Charmig sekelskiftesfastighet med hiss och tidstypiska detaljer.
- Vackra pardörrar mot stor balkong.
- Lummig innergård med flera sittplatser.
- Flera restauranger, caféer och mysiga butiker inom gångavstånd.
- Bra kommunikationer med tunnelbana och bussar.
Välkommen på visning!
Ansvarig Mäklare
Jonas Lindén
Som erfaren fastighetsmäklare i Stockholm, brinner jag för att maximera ditt bostadsresultat. Med passion och expertis skapar jag unika lösningar för varje affär. När du väljer mig, får du en engagerad mäklare som är redo att guida dig till en lyckad bostadsaffär. Kontakta mig nu, och låt oss tillsammans nå dina bostadsdrömmar!
-
-
- FaktaObjektstypLägenhetLgh.nmr01202Lgh.nmr. LM1202AdressÖstgötagatan 83, 2 trPostnummer116 64PostortStockholmOmrådeSödermalm - SOFOBoarea78 kvmBoarea enligtMätningAntal rum3Antal sovrum2HissJaTrappor2Andelstal3,69960
- FöreningenNamnBrf Harvpinnen 11 och 12Byggår1913Juridisk personNej
Allmän information
BRF Harvpinnen äger och förvaltar två fastigheter; Harvpinnen 11 och 12 på Östgötagatan 83-85. Föreningen köpte fastigheten 2015-06-02. Antal bostadslägenheter i föreningen är 28 st. I föreningen finns fyra lokaler i entréplanet fördelade på kontorslokal (113 kvm), butik (60 kvm), café (58 kvm) och Pizzeria (58kvm). Föreningens hemsida: http://harvpinnen11-12.se/
Avgift: Föreningen kan komma att höja avgiften med 10% vid årsskiftet. I årsavgiften, vilken tas ut månadsvis, ingår: varm- och kallvatten, sophämtning, viss skötsel av gården, städning av gemensamma utrymmen såsom trapphus, korridorer, hiss och tvättstugor samt fritt nyttjande av tvättstugorna.
Byggnaden
Harvpinnen 11 byggnadsår 1913-19 samt Harvpinnen 12 byggnadsår 1913-14, arkitekt H Högberg. År 1980-1981 utfördes omfattande moderniserings- och ombyggnadsarbeten, inredning av vindarna samt fasad och takrenovering. Byggnaderna är i normalt skick för ombyggnadsåret. Nya EU-anpassade hissar, installerades i Harvpinnen 11 år 2012 och Harvpinnen 12 år 2013. Asbest förekommer inte i byggnaderna. Energideklaration är utförd. Radonmätningar med låga registrerade värden har utförts. Se Stockholm.se. Endast kolfilterfläkt får installeras.
Värme- och ventilationsanläggning
Uppvärmning sker med direktverkande el. Ventilation utgörs av ett fläktstyrt frånluftssystem. Spaltventiler finns i ovankant på fönsterpartier, ej burspråk, samt frånluftsdon i badrum och kökskåpa.
Renoveringar
2012 Yttertaket målades
2013 Nya hissar 2015 Fönstermålning
2015 Ventilation
2016 Stamspolning
2016 Omdränering av källaryttervägg
2016 Avledning dagvatten gårdssida
2016 Upprustning av gården
2017 Balkongbygge mot gård
2017 Målning av entréer i trapphus samt portarPlanerade renoveringar
Aktiv förening med underhållsplan:
2020 Ommålning av skyltfönster
2022 Relining (bottenplattan gjord)
2023 Ommålning och utbyte av vissa fönster
2029 Omputsning av fasaderÖvriga utrymmen
I båda fastigheterna finns cykelrum. Gemensam gård. Vardera fastighet har en tvättstuga i källarplanet.
TV/Internet
ComHem. Digital-TV och bredband är indraget och beställs enskilt av varje medlem.
Energideklaration
UtfördesTorsdag 23 jul 2009Energiprestanda134 kWh/m2StatusEnergideklaration är utförd - KostnaderMånadsavgift2 937 kr/månadHushållsel180 kr/månadUppvärmning750 kr/månadSumma driftskostnader930 kr/månadÖverlåtelseavgift1163 betalas av KöparePantsättningsavgift468 kr
Levnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.
- Närområde
Område
Stadens största och mest befolkade ö, och tveklöst den mest omtalade. Kanske är det även den del av staden som upplevt den största förvandlingen. Dessa ruffiga arbetarkvarter var under större delen av stadens historia något man ogärna sökte sig till om man därav inte var nödd och tvungen. Idag är Söders höjders kåkar inte bara högst upp på kartan, de är också högst upp på många bostadsspekulanters önskelistor. Förvandlingen till en trendig och trygg kulturikon är minst sagt remarkabel, inte minst för att så mycket av charmen med det gamla Söder finns bevarad. De röda trähusen från 1700-talet återfinns glädjeväckande intakta på Nytorgets ena sida, och på den andra återfinns den moderna och hiptservänliga hybridrestaurangen Urban deli. Däremellan leker barnen i parken under föräldrarna vakande ögon, samtidigt som modeintresserade turister och stans kulturella samsas om utrymmet på gatorna på östra Södermalm i det område som kommit att bli känd under epitetet ”SoFo”. Tantos gröna kolonilotter och Mariatorgets populära barer representerar något av den mångfald som återfinns på centrala Söder, och i den västra delen ligger det som en gång med skräck kallades för ”Knivsöder” på grund av den höga kriminialiteten. De dagarna är dock sedan länge förbi, och de höga antalet restauranger och moderna inslag i Hornstull fick en PR-byrå att framgångsrikt mynta det moderna namnet ”Kniv- och gaffelsöder”. På söder är armodet för de flesta ett blekt minne, och stadsdelen är idag rik på teatrar, fina restauranger, framgångsrika start-up-bolag och färgstarka individer.
- Dokument & Länkar
- Undersökningsplikt
Köparens undersökningsplikt
Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.
Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt
Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.
Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Utfästelse
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.
Avtalsfrihet
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.