Välkommen till Högbergsgatan 59, 1,5tr
På uppdrag av Brf Dykärret Större 7 säljs nu deras sista hyresrätt, som konverteras till bostadsrätt. Denna bostad har många charmiga detaljer såsom marmorfönsterbrädor, spegeldörrar och bevarade beslag. Två djupa fönster, ett i köket och ett i vardagsrummet, ger ett härligt ljusinsläpp. Gott om förvaring genom två inbyggda originalgarderober. Här finns möjligheten att genomföra en rolig renovering för att skapa ditt drömhem. Lägenheten har ett stambytt badrum från 2022.
Läget för bostaden är perfekt. Lägenheten ligger endast 1,5 trappor upp och har en fin utsikt över Högbergsgatan. Här bor du centralt med Götgatsbacken runt hörnet och Mariatorget bara några kvarter bort.
Till huset hör en fantastisk terrass med sittgrupper i alla väderstreck, en samlingsplats under vår och sommar. På morgonen kan du njuta av frukostkaffet i morgonsolen med utsikt över Johan Helmich Romans park. Lunchen kan intas i södersolen med utsikt över Fatbursparken, barnen, fontänen och hundägarna. På kvällen lockar den västra terrassen med grillar, bord och solstolar. Här finns plats för alla. I anslutning till terrassen finns även en festlokal med plats för cirka 30 personer, som också fungerar som gästrum för besökande vänner. Dessutom finns en härlig bastu i anslutning.
Föreningen har en välskött ekonomi, äger tomtmarken och är lågt belånad. Fönsterrenovering planeras till 2025 och finansieras helt genom en försäljning av en lägenhet i våras. Underhållsplanen är uppdaterad och föreningen avsätter årligen 500 000 kr till underhåll.
Välkommen in, välkommen hem!
Ansvarig Mäklare
Victor Wadström
Jag valde att bli fastighetsmäklare för att jag brinner för människor, fastigheter, försäljning och detaljer. Jag anser att detaljerna i en bostad är det som gör hemmet personligt och unikt. Och detaljerna i en affär är det som utgör skillnaden mellan en bra och en fantastisk affär. Jag strävar efter att alltid vara tillgänglig för att kunna svara på dina frågor och finnas som ett bollplank för dig. När du behöver hjälp med att sälja, slå en signal så berättar jag mer!
-
-
- FaktaObjektstypLägenhetLgh.nmr110Lgh.nmr. LM1201AdressHögbergsgatan 59Postnummer118 26PostortStockholmOmrådeSödermalmBoarea29 kvmBoarea enligtMätningAntal rum1HissJaTrappor2Andelstal0,6887%Andelstal avgift0,0068871Andel av BRF nettoskuldsättning106 735 krPantsättningÄr inte pantsatt
- FöreningenNamnBostadsrättsföreningen Dykärret Större 7Bildades2020Byggår1936MarkägareFöreningen äger marken
Allmän information
Föreningen köpte fastigheten Dykärret Större 7 år 2020 och upplåter 63 lägenheter och 10 lokaler med bostadsrätt. Mycket trevligt läge mitt på Södermalm mellan Mariatorget, Götgatsbacken och Medborgarplatsen. Närhet till mataffärer, shopping, caféer och restauranger. Fastigheten har ett lugnt läge mellan Högbergsgatan och Fatbursparken. Mycket goda kommunikationer med tunnelbana, pendeltåg och flertalet busslinjer.
Byggnaden
Flerfamiljhus
Värme- och ventilationsanläggning
Fjärrvärme & mekanisk frånluft
Renoveringar
- 1990 – Stambyte, utbyte av elinstallationer, fönster, diverse värmeventiler, badrumsrenoveringar, nya tätskikt på takterrass och kungsaltaner utfördes.
- 2021 Reparation dräneringsskada
- 2022 Stambyte
Planerade renoveringar
- Ommålning och renovering av fönster 2025
Övriga utrymmen
I fastigheten finns en mycket stor och solig takterrass, gemensamhetslokal, bastu, tvättstugor, cykel- och barnvagnsrum samt förrådsutrymmen. På gården finns grill- och sittplatser samt fem parkeringsplatser.
TV/Internet
Kabel TV och internet finns via Comhem.
Energideklaration
UtfördesFredag 21 feb 2020Energiprestanda128 kWh/m2StatusEnergideklaration är utförd - KostnaderMånadsavgift1 887 kr/månad (värme och vatten)Hushållsel150 kr/månadHemförsäkring100 kr/månadSumma driftskostnader250 kr/månad
Driftskostnaderna är uppskattade då ingen bor där idag.
Personer i hushållet1Överlåtelseavgift2292 betalas av KöparePantsättningsavgift1 146 krInsats1346417
Upplåtelseavgift1783583
Levnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.
- Närområde
Område
Stadens största och mest befolkade ö, och tveklöst den mest omtalade. Kanske är det även den del av staden som upplevt den största förvandlingen. Dessa ruffiga arbetarkvarter var under större delen av stadens historia något man ogärna sökte sig till om man därav inte var nödd och tvungen. Idag är Söders höjders kåkar inte bara högst upp på kartan, de är också högst upp på många bostadsspekulanters önskelistor. Förvandlingen till en trendig och trygg kulturikon är minst sagt remarkabel, inte minst för att så mycket av charmen med det gamla Söder finns bevarad. De röda trähusen från 1700-talet återfinns glädjeväckande intakta på Nytorgets ena sida, och på den andra återfinns den moderna och hiptservänliga hybridrestaurangen Urban deli. Däremellan leker barnen i parken under föräldrarna vakande ögon, samtidigt som modeintresserade turister och stans kulturella samsas om utrymmet på gatorna på östra Södermalm i det område som kommit att bli känd under epitetet ”SoFo”. Tantos gröna kolonilotter och Mariatorgets populära barer representerar något av den mångfald som återfinns på centrala Söder, och i den västra delen ligger det som en gång med skräck kallades för ”Knivsöder” på grund av den höga kriminialiteten. De dagarna är dock sedan länge förbi, och de höga antalet restauranger och moderna inslag i Hornstull fick en PR-byrå att framgångsrikt mynta det moderna namnet ”Kniv- och gaffelsöder”. På söder är armodet för de flesta ett blekt minne, och stadsdelen är idag rik på teatrar, fina restauranger, framgångsrika start-up-bolag och färgstarka individer.
- Dokument & Länkar
- Undersökningsplikt
Köparens undersökningsplikt
Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.
Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt
Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.
Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Utfästelse
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.
Avtalsfrihet
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.