Välkommen till Götgatan 73B, 3tr!
I en fastighet anno 1889 ges nu ett ypperligt tillfälle att förvärva 1:a med möjlighet att göra om till en mini 2:a för den som önskar. Här bor ni högt upp i fastigheten med fönster mot innergård som bidrar till ett lugn i hela lägenheten. Bostaden bjuder på ett fint naturligt ljus från djupa fönsterpartier, har stora rum med takhöjd på 3 meter. På Götgatan 73B bor man i bästa läge på Södermalm med närhet till allt man kan tänkas önska!
Fastigheten Pyramiden 1 byggdes 1889 på uppdrag av Isaac Hirsch, som också bosatte sig i huset, och ritades av signaturen Friberg. 1880-talets arkitektur domineras i hög utsträckning av nyrenässans, en stil som ofta har den italienska 1400-talsrenässansen som förebild.
Bostaden är centralt belägen i Södermalm längst Stockholms mest populära stråk, med folkmyller, storstadspuls, nöjen och all tänkbar service precis utanför. Fastigheten ligger i korsningen Götgatan/Katarina Bangata där man kan ta sig till Nytorget genom den mysiga allén på ett par minuter. På gångavstånd ligger Medborgarplatsen och Götgatan med sitt rika utbud av butiker, krogar, livsmedelsaffärer och mycket mer. Dessutom finns Ringen Centrum vid Skanstull i korsningen Götgatan/Ringvägen som erbjuder ett heltäckande serviceutbud med välsorterade matbutiker, apotek och systembolag. Här finner man även Stockholms bästa Food Court, Teatern. En bit bort ligger även grönskande Vitabergsparken samt Årstaviken med dess charmiga promenad- och motionsstråk. Eriksdalsbadet med utomhusbad om sommaren är särskilt härligt att ha i kvarteren. Mycket goda kommunikationer med tunnelbana, busslinjer samt pendeltåg i närheten.
Välkommen in, välkommen hem!
Ansvarig Mäklare
Victor Wadström
Jag valde att bli fastighetsmäklare för att jag brinner för människor, fastigheter, försäljning och detaljer. Jag anser att detaljerna i en bostad är det som gör hemmet personligt och unikt. Och detaljerna i en affär är det som utgör skillnaden mellan en bra och en fantastisk affär. Jag strävar efter att alltid vara tillgänglig för att kunna svara på dina frågor och finnas som ett bollplank för dig. När du behöver hjälp med att sälja, slå en signal så berättar jag mer!
-
-
- FaktaObjektstypLägenhetLgh.nmr231Lgh.nmr. LM1301AdressGötgatan 73 BPostnummer116 62PostortStockholmOmrådeSödermalmBoarea38 kvmBoarea enligtBostadsrättsföreningenAntal rum1HissJaTrappor3Andelstal2.00000 %PantsättningÄr pantsatt
- FöreningenNamnBRF PYRAMIDEN 1Bildades2000Byggår1889Juridisk personNejMarkägareFöreningen äger marken
Allmän information
Föreningen Pyramiden 1 består av 33 bostadslägenheter samt 5 lokaler med hyresrätt. Fastigheten byggdes 1889. Föreningen förvärvade fastigheten 2001 och är en äkta förening. Föreningen registrerades 2000.
Byggnaden
Sekelskiftesfastighet
Värme- och ventilationsanläggning
Fjärrvärme & Självdrag samt frånluft
Renoveringar
- 2019 Ytskikt och trall samt terrassen
- 2018 Byte av sophiss
- 2017 Byte av värmeväxlare UC
- 2016 Stamspolning
- 2013 Målning av yttertak
- 2011 Fönsterrenovering samt ny ventilation, OVK-besiktning.
- 2010 Renovering av undercentral.
- 2009 Byggnation av tre nya balkonger samt renovering av undercentral.
- 2000 Nyinstallation av hiss och säkerhetsdörrar, elstambyte, rörstambyte, omputsning av fasad, renovering av trapphus, nya balkonger samt
renovering av befintliga balkonger. - 1993 Omläggning tak.
- Under 90-talet installerades fjärrvärme.
Övriga utrymmen
Tvättstuga finns. Cykelförråd finns i källaren med närmast ingång Skånegatan. Handikapphiss finns i föreningen. Är man i behov av att använda denna finns nyckel att kvittera ut hos styrelsen. Gemensam gård med tillgång till bord, stolar och grill sommartid.
TV/Internet
Bredbandsuppkoppling via Bredbandsbolaget och kabel-TV via ComHem. Bostadsrättsinnehavaren tecknar eget separat abonnemang.
Energideklaration
UtfördesOnsdag 16 sep 2020Energiprestanda139 kWh/m2StatusEnergideklaration är utförd - KostnaderMånadsavgift1 789 kr/månad (värme och vatten)Hushållsel200 kr/månadHemförsäkring150 kr/månadSumma driftskostnader350 kr/månadPersoner i hushållet1Överlåtelseavgift1690,5 betalas av SäljarePantsättningsavgift483 kr
Levnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.
- Närområde
Område
Stadens största och mest befolkade ö, och tveklöst den mest omtalade. Kanske är det även den del av staden som upplevt den största förvandlingen. Dessa ruffiga arbetarkvarter var under större delen av stadens historia något man ogärna sökte sig till om man därav inte var nödd och tvungen. Idag är Söders höjders kåkar inte bara högst upp på kartan, de är också högst upp på många bostadsspekulanters önskelistor. Förvandlingen till en trendig och trygg kulturikon är minst sagt remarkabel, inte minst för att så mycket av charmen med det gamla Söder finns bevarad. De röda trähusen från 1700-talet återfinns glädjeväckande intakta på Nytorgets ena sida, och på den andra återfinns den moderna och hiptservänliga hybridrestaurangen Urban deli. Däremellan leker barnen i parken under föräldrarna vakande ögon, samtidigt som modeintresserade turister och stans kulturella samsas om utrymmet på gatorna på östra Södermalm i det område som kommit att bli känd under epitetet ”SoFo”. Tantos gröna kolonilotter och Mariatorgets populära barer representerar något av den mångfald som återfinns på centrala Söder, och i den västra delen ligger det som en gång med skräck kallades för ”Knivsöder” på grund av den höga kriminialiteten. De dagarna är dock sedan länge förbi, och de höga antalet restauranger och moderna inslag i Hornstull fick en PR-byrå att framgångsrikt mynta det moderna namnet ”Kniv- och gaffelsöder”. På söder är armodet för de flesta ett blekt minne, och stadsdelen är idag rik på teatrar, fina restauranger, framgångsrika start-up-bolag och färgstarka individer.
- Dokument & Länkar
- Undersökningsplikt
Köparens undersökningsplikt
Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.
Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt
Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.
Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Utfästelse
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.
Avtalsfrihet
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.