Välkommen till Ängelsbergsvägen 9-Missionshus!
Fantastisk möjlighet att förvärva ett historiskt missionshus från 1919, beläget på en perfekt plats i den pittoreska byn Ängelsberg! Elimkapellet byggdes ursprungligen för den lokala baptistförsamlingen och var en vital del av samhället fram till 1940-talet där även ortens småskola huserade. Efter församlingens upplösning såldes byggnaden till en privatperson.
Detta charmiga hem erbjuder fantastiska detaljer som tar andan ur en. Den imponerande takhöjden ger en känsla av rymd och dimension, och de spröjsade, välvda fönstren, kakelugnen och spegeldörrarna ger en unik atmosfär. Listan över fascinerande detaljer är lång. Missionshuset är ett typexempel på tidstypisk arkitektur för frikyrkor och behöver en ägare som uppskattar dess historiska värde och vill bevara dess ursprungliga charm. Det krävs dock en ordentlig genomgång för att återställa huset till sin forna glans. Fastigheten behöver totalrenoveras.
Läget i Ängelsberg är högt eftertraktat och förtjusande. Den omgivande trädgården kräver minimalt underhåll och ger en vacker utsikt mot Åmäningen och Oljeön, med gott om solsken. Detta missionshus är något som måste upplevas för att verkligen förstå dess potential och charm. Det kan mycket väl bli någons drömhem – en plats som man kanske alltid har drömt om, men aldrig vågat ta steget till. Nu är chansen här.
Välkommen in, välkommen hem!
Ansvarig Mäklare
Victor Wadström
Jag valde att bli fastighetsmäklare för att jag brinner för människor, fastigheter, försäljning och detaljer. Jag anser att detaljerna i en bostad är det som gör hemmet personligt och unikt. Och detaljerna i en affär är det som utgör skillnaden mellan en bra och en fantastisk affär. Jag strävar efter att alltid vara tillgänglig för att kunna svara på dina frågor och finnas som ett bollplank för dig. När du behöver hjälp med att sälja, slå en signal så berättar jag mer!
-
-
- Rumsbeskrivning
Fastigheten har stått obebodd i över 20 år, vilket innebär att omfattande renoveringar är nödvändiga. Den nya ägaren måste noggrant undersöka alla delar av byggnaden för att bedöma skick och behov av utbyte. På den gamla balkongen finns tydliga tecken på vattenskada som sträcker sig till kyrksalen.
Källare
Källaren har plats för verktyg och extra sittgrupper. Det finns en stor dubbeldörr och en mindre dörr för tillträde.Entrévåning
Vid ingången möts man av den stora kyrksalen med högt i tak och rymliga ytor, vilket skapar en fantastisk atmosfär. Flera fönster pryder rummet på båda sidor, och en stor scen finns också här. En trappa leder upp till balkongen och den klassiska orgelavdelningen. Rummet har trägolv och träväggar samt vackra spegeldörrar och många andra detaljer.
Bakom kyrksalen finns ett allrum med fin väggpanel som leder vidare till köket med plats för ett köksbord. Här finns spis med ugn, diskho och ett mindre förråd. Det finns också en WC. Trappan till andra våningen är belägen här.
- Övervåning
På övervåningen finns ytterligare ett kök med vedspis och diskho samt ett klassiskt serveringsskåp. Här finns också ett sovrum med en kakelugn och utgång till en tidigare balkong. Trappan fortsätter från detta våningsplan upp till vinden.
Fastigheten säljs med friskrivningsklausul då säljaren ärvt huset och ej bott där.
- FaktaFastighetsbeteckningFAGERSTA STABÄCK 2:99, FAGERSTA STABÄCK 7:2ObjektstypVillaTypkod220 - Småhusenhet, bebyggdAdressÄngelsbergsvägen 9Postnummer737 90PostortÄngelsbergDistriktVästervålaBoarea75 kvm + 130 kvmBoarea enligtLantmäterietBoareabeskrivningBoarea och biarea kommer från lantmäteriets utdrag.Tomtareal/mark451 kvmTomtareal enligtLantmäterietTotal areal451 kvm
- Pantsättningar & Inteckningar7st inteckningar på totalt 214 000 kr
- ByggnadStandardpoäng22Byggår1919GrundkällareGrundmurHuggen stenTakTakpannorFasadTräfasadFönsterEnkelglasfönster med spröjsUtvändiga plåtarbetenPlåtStommeTräBjälklagTräVattenKommunalt/enskilt sommarvattenAvloppKommunalt avloppUppvärmningDirektverkande elVentilationSjälvdragElkablarLedningar ej bytta
El kommentar
Inga synliga radiatorer eller andra värmekällor som fungerar.SkorstenMurad skorstenSkorstenskommentar
Ej provtryckt - KostnaderElkostnad1 000 kr/månadSotning50 kr/månadVatten och avlopp208 kr/månadHemförsäkring833 kr/månadSumma driftskostnader2 092 kr/månadFastighetsskatt4 860 kr/år
Beskrivning av kostnader
Driftkostnaderna är endast uppskattade då ingen bott i huset på över 20 år. Driftkostnaderna är uppskattade från liknande sommarhus.
Personer i hushållet2Årlig elförbrukning8000 kWh/årLevnadskostnader
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.
- EnergideklarationStatusEnergideklaration ej utförd
Kommentar
Energideklaration finns ej.
- TaxeringTaxeringsår2024Taxeringsvärdet ärFastställtVärderingsår2024Taxeringsvärde byggnad307 000 krTaxeringsvärde totalt648 000 kr
- Rättigheter & Belastningar
Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer
Myrbacken ängelsberg, Vattenskyddsområde (Beslutsdatum: 1989-08-16, Registreringsdatum: 2011-10-03, Senast ändrad: 2018-11-26)
- Undersökningsplikt
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen
Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt befinner sig i på kontraktsdagen och att köparen, för att trygga sig, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med p g a fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig. Säljaren ansvarar dock för dolda fel, d v s sådana fel i fastigheten som köparen inte bort upptäcka och oavsett om säljaren själv känt till felen eller inte. Säljarens ansvar för dolda fel i fastigheten gäller i 10 år.
Köparens undersökningsplikt
Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt . Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock. Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvudtaget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt. Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning.
Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida. Å andra sidan ska köparen inte behöva undersöka sådana delar av fastigheten som säljaren lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier för, under förutsättning att dessa inte är för allmänt hållna. Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha "förväntat sig" med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t o m kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.
Anlitande av besiktningsman
Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet skall kunna uppfylla sin grundläggande undersökningsplikt och det är alltså inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de flesta köpare att anlita s k besiktningsman eller annan sakkunnig och detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen inledningsvis själv undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som det kan vara svårt att bedöma betydelsen av. Som angivits ovan skall köparen undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Anlitar köparen en sakkunnig är det därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Normalt omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsom elinstallationer, vatten och avlopp, rökgångar m m varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning. Jordabalken har som utgångspunkt att den undersökning köparen gör eller låter göra, ska ske för köpet, d v s innan köpekontrakt undertecknas av parterna.
Det är dock inget som hindrar att parterna i kontraktet avtalar om att köparen ska få möjlighet att undersöka fastigheten senare och därefter på det sätt kontraktet då föreskriver, ska få åberopa upptäckta fel och begära avdrag på köpeskillingen eller begära att köpet i dess helhet ska återgå. Denna typ av avtalsvillkor brukar kallas besiktningsklausul och är numer vanligt förekommande. Tas ett sådant villkor in är det viktigt att båda parter sätter sig in i vad som krävs för att köparen ska kunna åberopa villkoret och också noga beaktar de tidsgränser som anges i villkoret. Det förekommer att säljaren inför försäljningen låter undersöka fastigheten med hjälp av en besiktningsman, ofta för att tjäna som underlag för en säljaransvarsförsäkring (se nedan). I dessa fall är det viktigt att köparen noga går igenom besiktningsprotokollet, gärna med den besiktningsman som utfört besiktningen, s k köpargenomgång. Det är också av stor vikt att köparen då tänker på att undersökningsplikten omfattar fastigheten i dess helhet och vid behov kompletterar med ytterligare undersökningar.
Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Avgörande för bedömningen om ett faktiskt fel är relevant eller inte, är om felet är möjligt att upptäcka för köparen. Endast om felet inte är upptäckbart är det relevant. Trots detta kan man ändå säga att säljaren har en upplysningsskyldighet. Om säljarens förtigande innefattar svikligt eller annat ohederligt förfarande kan säljaren gå miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det finns dock även andra situationer där säljaren är skyldig att upplysa om förhållanden som han har vetskap om och som köparen borde ha upptäckt men förbisett.
Det är främst fråga om situationer där omständigheterna är sådana att säljaren måste förstå att köparen är i villfarelse avseende ett förhållande och där han vidare inser att förhållandet kan vara avgörande för köparens köpbeslut. Säljaren får med andra ord inte medvetet utnyttja köparens okunskap om ett visst förhållande. Säljaren kan vidare sägas ha en upplysningsskyldighet i så motto att han kan bli skadeståndsskyldig om han faktiskt känt till eller borde ha känt till felet men inte upplyst köparen om detta. Detta följer av köparens rätt till skadestånd på grund av säljarens försummelse.
Det är således i säljarens eget intresse att han upplyser köparen om de fel eller symptom som han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren är dessutom inte dolt och kan i normalfallet inte åberopas av köparen.
Säljarens utfästelser
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande fastighetens skick. Detta gäller i huvudsak då säljaren gjort en klar och specificerad utfästelse beträffande fastighetens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas inte som utfästelser.
Avtalsfrihet friskrivning
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exempel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträffande viss funktion.
Säljaransvarsförsäkring
Genom säljaransvarsförsäkring finns möjlighet för säljaren att inom försäkringens ram begränsa sin ekonomiska risk för dolda fel i fastigheten samtidigt som köparens rätt till ersättning för sådana fel, säkerställs via försäkringen. Säljaransvarsförsäkringen erbjuder således en trygghet för både säljare och köpare.