I varje bostad gömmer det sig ett hem med ett eller flera unika värden. Ett hem som någon eller några har älskat, skrattat och gråtit i. Vad får dig att älska ditt hem, och vad drömmer du om i ditt nästa?

Kontakta oss
Följ oss
Stockholm - Södermalm - Mariatorget

Wollmar Yxkullsgatan 5B

 • 37 kvm
 • 1.5
 • rum

  4 000 000 kr

  SÅLD!

  Denna lägenhet erbjuder en unik kombination av lugn och närhet till Mariatorgets puls. Med sitt fridfulla gårdsläge blir den som en privat oas där man kan landa och finna ro mitt i folklivet. Den nära tillgången till innergården, endast tre steg från dörren, ger en charmig gårdshuskänsla och gör det enkelt att stiga ut och njuta av en fika i det omgivande kvarteret. Här bor ni på det bästa utgångsläget för att utforska de mysiga kvarteren runt Mariatorget. Här finns ett överväldigande utbud av restauranger och barer runt hörnet, och dess närhet till både tunnelbana och pendeltåg gör läget oslagbart – ett av de bästa på Södermalm.

  Lägenheten i sig är en ljus (2 stora fönster vetter mot söderläge), hemtrevlig och social plats med en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Det omfamnande sovrummet bidrar till en varm atmosfär, och inga kvadratmetrar är bortslösade. Generös takhöjd och stora fönster med djupa nischer ger hemmet en känsla av volym och luftighet. Praktiska platsbyggda detaljer för förvaring och hyllsystem gör att utrymmet utnyttjas optimalt. Dessutom finns ett stort helkaklat badrum för extra bekvämlighet.

  Det faktum att fastigheten är en välbevarad 20-talsklassicism från 1927 lägger till en extra touch av historia och karaktär. En välskött förening som äger marken garanterar trygghet och långsiktig stabilitet. Att bo här innebär att leva i en vacker och välskött fastighet med anor från förr, samtidigt som man har alla moderna bekvämligheter inom räckhåll.

  Välkommen in, välkommen hem!

  Pris
  4 000 000 kr SÅLD
  Adress
  Wollmar Yxkullsgatan 5B
  Yta
  37 kvm
  Rum
  1.5 rok
  Hiss
  Ja
  Avgift
  2 935 kr/månad (värme och vatten)
  Ansvarig Mäklare
  Victor Wadström

  Victor Wadström

  Fastighetsmäklare

  4,9 i betyg (134 röster)
  hittamaklare.se
  Victor Wadström

  Victor Wadström

  Fastighetsmäklare

  Jag valde att bli fastighetsmäklare för att jag brinner för människor, fastigheter, försäljning och detaljer. Jag anser att detaljerna i en bostad är det som gör hemmet personligt och unikt. Och detaljerna i en affär är det som utgör skillnaden mellan en bra och en fantastisk affär. Jag strävar efter att alltid vara tillgänglig för att kunna svara på dina frågor och finnas som ett bollplank för dig. När du behöver hjälp med att sälja, slå en signal så berättar jag mer!

   • Rumsbeskrivning
    • Allmänt om ditt nya hem
     Fönster mot en lugn och grön innergård ger en avkopplande atmosfär till detta centrala hem. Ihop med takhöjden om 2,85 meter får lägenheten också en fin rymd. Vita målade väggar tillsammans med slipat brädgolv, vilket gör att rummen upplevs ljusa och luftiga, och det skapar en fin bas för inredning av olika slag. Klädkammare och skafferi i original ger goda förvaringsutrymmen i lägenheten, utöver dem disponeras också ett förråd om cirka 4 kvm på vinden.

    • Hall
     Lägenheten välkomnar dig in i en ljus hall med en fin hatthylla med skohylla under. Längre in finns en rymlig klädkammare med högt i tak och ett platsbyggt hyllsystem.

    • Kök och vardagsrum
     Med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum kan man laga mat och socialisera samtidigt. Rummet är inbjudande och hemtrevligt, med hög trivselfaktor. Många skåp och högt i tak ger goda förvaringsutrymmen i köket. Originalskafferiet är bevarat och övriga skåpdörrar går i samma stil med speglade dörrar, varav ett skåp är vitrin med belysning. Bänkskiva av valnöt och väggarna är kaklade med vitt metrokakel. Kyl och frys är integrerade, därtill finns diskmaskin, induktionshäll med fyra plattor, ugn och mikro. I det stora och öppna rummet finns det gott om plats för både soffgrupp och matbord, med möjlighet att duka till större sällskap. De stora fönstren som vetter mot gården dränker rummet i ljus. Dessutom är det bara att langa ut frukost eller ingredienser till grillmiddagen genom dem, när man vill äta ute på gården.

    • Sovrum
     Innanför lägenhetens mer sociala delar ligger ett mysigt och ombonat sovrum i lugn passande kulör på väggar. Perfekt disponerat i storlek med plats för såväl stor säng (1.8 meter idag) som skrivbord. Finns även ett platsbyggt skåp med gott om förvaring. Ett fint innerfönster skapar ljus till rummet.

    • Badrum
     I badrummet finns dusch, wc, handfat med kommod, badrumsskåp och handdukstork. Väggarna är till två tredjedelar kaklade med vitt kakel plus en grå bård och på golvet ligger grå klinker.

   • Fakta
    Objektstyp
    Lägenhet
    Lgh.nmr
    068-088-1123
    Lgh.nmr. LM
    1001
    Adress
    Wollmar Yxkullsgatan 5B
    Postnummer
    118 50
    Postort
    Stockholm
    Område
    Södermalm - Mariatorget
    Boarea
    37 kvm
    Boarea enligt
    Bostadsrättsföreningen
    Antal rum
    1,5
    Hiss
    Ja
    Andelstal
    0,76990000
    Andelstal avgift
    0,0076990000
    Andel av BRF nettoskuldsättning
    118 048 kr
    Pantsättning
    Är pantsatt
   • Föreningen
    Namn
    Brf St Göran 1
    Byggår
    1906
    Juridisk person
    Nej
    Markägare
    Föreningen äger marken

    Allmän information

    Bostadsrättsföreningen består av tre byggnader på Wollmar Yxkullsgatan 3 och 5A samt en byggnad i vinkel, Wollmar Yxkullsgatan 5B/Swedenborgsgatan 5A. Totalt 83 bostadslägenheter, varav 81 bostadsrätter och 2 hyreslägenheter. Bostadsytan är 5730 kvm och föreningens hyr även ut Fastigheten är flerbostadshus i 5 våningar ovan mark, gårdshusen 4 våningar med vind samt källare. Föreningen äger marken. Juridisk person beviljas inte inträde i föreningen.

    Ekonomi: Brf St Göran 1 är en äkta förening med stabil ekonomi. Vid upplåtelser av kvarvarande hyreslägenhet har föreningen en möjlighet att amortera på lånen eller investera i fastigheten. Belåningsgrad 7673 kr /kvm. I avgiften ingår värme och vatten. En obligatorisk avgift för på 150 kr för bredband och analog tv tillkommer samt en balkongavgift på 40 kr/månad på lägenheter med balkong.

    Byggnaden

    Fastighetsbeteckning: St Göran 1 i Stockholm. Föreningen äger marken. WY 3 byggdes 1906, WY 5A byggdes 1926, WY 5B/SW 5 byggdes 1929

    Värme- och ventilationsanläggning

    Bergvärme (fr.o.m våren 2016) och fjärrvärme förser hela fastigheten med värme och varmvatten. Självdragsventilation samt ventilation med mekanisk frånluft.

    Renoveringar

    • 1995/1996 Ledningssystem för vatten, avlopp och el byttes i samband med ombyggnad.
    • 2005 Gårdsrenovering SW5A, WY5A, 5, 5B.
    • 2009 Samtliga tvättstugor renoverades samt försågs med ny utrustning.
    • 2010 Isolering av fönster och dörrar i trapphus samt renovering av portar.
    • 2010 (Höst) Putsras åtgärdades på ett flertal ställen efter den tuffa vintern 2009/2010.
    • 2011 Ny hiss WY 3.
    • 2012 Utvändig målning av alla fönster som vetter mot Wollmar Yxkullsgatan.
    • 2012 Fiberoptik för bredband, tv och telefoni från 1 jan 2012.
    • 2012- 2013 Ombyggnad av vindar till lägenhetsyta WY 3.
    • 2012-2013 I samband med ombyggnad av vindar sågs ventilationen över samt isolering och nödvändiga jobb med skorstenar och tak.
    • 2016 Stamspolning av alla avloppsrör.
    • 2016 Installation av bergvärme.
    • 2017 OVK-besiktning SW5A, WY5A, 5, 5B - Godkänd 2017 Relining av rören i bottenplattan samt till gårdsbrunnen WY 5B. Alla hus.
    • 2018 Målning av tak SW5A, WY5A, 5, 5B.
    • 2020 Renovering och målning av WY3 trapphusentré.
    • 2021 Uppdatering av bredbandet till 1000 Mbit/s från 2021-04-01.
    • 2021 Ny ventilation till hyreslokalerna.
    • 2021 Delvis renovering och målning av WY5B tvättstuga.
    • 2021 Injustering av alla radiatorer.
    • 2022 Spolning av värmestammar och radiatorer, samt byte av vissa radiatorventiler inkl termostater.
    • 2022 Installation av filter till värmesystemet.
    • 2022 Montering av nya stuprörsdetaljer WY5B 2022 Renovering av fönster mot gård WY5A/5, WY5B, SW5A samt mot gata WY5B, WY5A.
    • 2022 Målning av trapphusdörrar och gårdsportar under september-oktober.

    Planerade renoveringar

    • 2023 Byte av fläktmotor, termostat och kretskort i båda torkskåpen WY5.
    • 2024 Renovering av fasad och trapphusbalkonger WY5A och WY5 mot gården. Inplanerad.

    Övriga utrymmen

    3 Tvättstugor Cykelrum 1 st Barnvagnsrum 2 st Gemensamt soprum för hushållssopor och grovsopor Alla lägenheter har tillgång till källar- eller vindsförråd

    TV/Internet

    Fastigheterna är anslutna till fiberbredband (100 Mbit/s / telefoni (Ownit) samt analog tv (Telenor med basutbud ca 15 kanaler).

    Energideklaration

    Utfördes
    Fredag 30 aug 2019
    Energiprestanda
    116 kWh/m2
    Status
    Energideklaration är utförd

    Kommentar

    Det finns ingen giltig Energideklaration för fastigheten.

   • Kostnader
    Månadsavgift
    2 935 kr/månad (värme och vatten)
    Hushållsel
    150 kr/månad
    Hemförsäkring
    150 kr/månad
    Obligatorisk avgift för bredband
    150 kr/månad
    Summa driftskostnader
    450 kr/månad
    Personer i hushållet
    2
    Överlåtelseavgift
    1312 betalas av Köpare
    Pantsättningsavgift
    525 kr

    Levnadskostnader

    Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

   • Närområde

    Område

    Stadens största och mest befolkade ö, och tveklöst den mest omtalade. Kanske är det även den del av staden som upplevt den största förvandlingen. Dessa ruffiga arbetarkvarter var under större delen av stadens historia något man ogärna sökte sig till om man därav inte var nödd och tvungen. Idag är Söders höjders kåkar inte bara högst upp på kartan, de är också högst upp på många bostadsspekulanters önskelistor. Förvandlingen till en trendig och trygg kulturikon är minst sagt remarkabel, inte minst för att så mycket av charmen med det gamla Söder finns bevarad. De röda trähusen från 1700-talet återfinns glädjeväckande intakta på Nytorgets ena sida, och på den andra återfinns den moderna och hiptservänliga hybridrestaurangen Urban deli. Däremellan leker barnen i parken under föräldrarna vakande ögon, samtidigt som modeintresserade turister och stans kulturella samsas om utrymmet på gatorna på östra Södermalm i det område som kommit att bli känd under epitetet ”SoFo”. Tantos gröna kolonilotter och Mariatorgets populära barer representerar något av den mångfald som återfinns på centrala Söder, och i den västra delen ligger det som en gång med skräck kallades för ”Knivsöder” på grund av den höga kriminialiteten. De dagarna är dock sedan länge förbi, och de höga antalet restauranger och moderna inslag i Hornstull fick en PR-byrå att framgångsrikt mynta det moderna namnet ”Kniv- och gaffelsöder”. På söder är armodet för de flesta ett blekt minne, och stadsdelen är idag rik på teatrar, fina restauranger, framgångsrika start-up-bolag och färgstarka individer.

   • Dokument & Länkar
   • Undersökningsplikt

    Köparens undersökningsplikt

    Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.

    Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.

    Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.

    Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt

    Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.

    Säljarens upplysningsskyldighet

    Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.

    Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.

    Utfästelse

    Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.

    Avtalsfrihet

    Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.

  Välkommen till

  Fastighetsmäklare i Stockholmsområdet - Vi lyfter fram det unika i varje hem.

  Adress
  • Mäster Mikaels gata 1
  • 116 20 Stockholm
  Kontakta oss
  Följ oss

  Intresseanmälan för

  Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!

  Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi!

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!

  Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi!

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!