I varje bostad gömmer det sig ett hem med ett eller flera unika värden. Ett hem som någon eller några har älskat, skrattat och gråtit i. Vad får dig att älska ditt hem, och vad drömmer du om i ditt nästa?

Kontakta oss
Följ oss
Stockholm - Södermalm-Maria

Skaraborgsgatan 6a

 • 45 kvm
 • 2
 • rum

  4 800 000 kr

  SÅLD!

  Välkommen in till denna rymliga och ljusa 2:a på en av Södermalms äldsta adresser i en fastighet som har funnits med sen 1800-talet. Ett väldigt tyst och lugnt kvarter trots att ni befinner er mitt på Södermalm. Det enda du kan bli störd av är fåglarna som kvittrar på sommaren. Solen tittar in på morgonen genom fönsterpartierna men försvinner runt lunchtid och då hamnar lägenheten i ett svalt läge resten av dagen. Ljuset når ner på huset framför och ger på så sätt ett fint naturligt ljus in i lägenheten.

  Lägenheten har en social öppen planlösning och ett otroligt fint ljusinsläpp från 3 stora fönsterpartier. Tidstypiska detaljer med djupa fönsterbrädor samt fina fönsternischer runt om. Köket är renoverat och väldigt fräscht med skåp upp till tak och väl tilltagna arbetsytor. Sovrummet är rymligt och rymmer en dubbelsäng utan problem. Det finns gott om förvaring i delvis en klädkammare men också en garderobsvägg i sovrummet och en inbyggd garderob i hallen.

  På föreningens pittoreska innergård finner du den fina kullerstenen, häftiga husfasader samt grönska. Här får du sol en stund mitt på dagen samt en hel del sol på kvällen. Föreningen har en grill på gården som är fri att nyttja.

  Väldigt trevliga grannar med en väldig blandning med både singlar, nyblivna föräldrar, familjer, pensionärer m.m. Tvättstugan finns i gårdshuset och gott om plats finns för cyklar på gården. Hiss finns i porten. På gatan råder parkeringsförbud och de flesta bilister väljer bort att köra på kullerstenarna.

  Bostadens fördelar:

  • Tre fönsterpartier i fil
  • Sekelskiftescharm
  • Fastighet från 1800-talet
  • Lugn kullerstensgata
  • Luftig lägenhet
  • Helkaklat badrum
  • Renoverat kök
  • Högt i tak
  • Pittoresk innergård

  Välkommen in, välkommen hem!

  Pris
  4 800 000 kr SÅLD!
  Adress
  Skaraborgsgatan 6a
  Yta
  45 kvm
  Rum
  2 rok
  Trappor
  1
  Avgift
  3 053 kr/månad (värme och vatten)
  Ansvarig Mäklare
  Victor Wadström

  Victor Wadström

  Fastighetsmäklare

  4,9 i betyg (130 röster)
  hittamaklare.se
  Victor Wadström

  Victor Wadström

  Fastighetsmäklare

  Jag valde att bli fastighetsmäklare för att jag brinner för människor, fastigheter, försäljning och detaljer. Jag anser att detaljerna i en bostad är det som gör hemmet personligt och unikt. Och detaljerna i en affär är det som utgör skillnaden mellan en bra och en fantastisk affär. Jag strävar efter att alltid vara tillgänglig för att kunna svara på dina frågor och finnas som ett bollplank för dig. När du behöver hjälp med att sälja, slå en signal så berättar jag mer!

   • Rumsbeskrivning
    • Entré
     En välkomnande och öppen känsla när man kliver in genom ytterdörren, här möts du av tre stora fönsterpartier i fil och en öppen planlösning mellan rummen. Plats finns för avhängning av ytterkläder samt en garderob.

    • Klädkammare
     I vardagsrummet finns en klädkammare som rymmer en hel del kläder och kan även nyttjas som linneskåp.

    • Vardagsrum/kök
     Öppen modern planlösning mellan kök och vardagsrummet, tre stora fönsterpartier med spröjs och djupa fönsterbrädor med fina fönsternischer. I rummet som har en takhöjd om ca 3 meter får du enkelt plats med en större soffgrupp samt matbord för 4-6 personer.

    • Kök
     Ett stilrent kök med en snygg design och platsbyggt upp till tak. Ett vitt kakel pryder väggen och är satt i tegelsättning. Arbetsytorna är generösa och är på en bänkskiva i massivt trä. Den maskinella utrustningen består av integrerad kyl, frys och diskmaskin, varmluftsugn, glashäll, kolfilterfläkt samt inbygg mikro.

    • Sovrum
     Ett väl tilltaget sovrum med samma takhöjd som vardagsrummet. En dubbelsäng får plats utan problem och även en spjälsäng får plats. Garderobsvägg varav en garderob med spegeldörr. I detta rum ligger ett annat golv som vitmålades av en tidigare ägare.

    • Badrum
     Helkaklat badrum som har fått sig en uppfräschning av nuvarande ägare med ny kommod, spegelskåp, vitmålat tak samt vitmålade fogar. Badrummet stambyttes 1994.

   • Fakta
    Objektstyp
    Lägenhet
    Lgh.nmr
    107
    Lgh.nmr. LM
    1102
    Adress
    Skaraborgsgatan 6a
    Postnummer
    118 46
    Postort
    Stockholm
    Område
    Södermalm-Maria
    Boarea
    45 kvm
    Boarea enligt
    Bostadsrättsföreningen
    Boareabeskrivning
    Rumsantal: 1 r o k enligt förteckningen men disponeras som 2 rum och kök.
    Antal rum
    2
    Trappor
    1
    Andelstal
    4,159 %
    Pantsättning
    Är pantsatt
   • Föreningen
    Namn
    Bostadsrättsföreningen Östergötland 32
    Bildades
    1999
    Byggår
    1812
    Juridisk person
    Nej
    Markägare
    Marken är tomträtt

    Allmän information

    Bostadsrättsföreningen Brf Östergötland 32 är en äkta bostadsrättsförening som registrerades 1999 och förvärvade fastigheten (Östergötland 32) i juni samma år. Föreningens nuvarande ekonomiska plan registrerades 1999-07-22 och nuvarande stadgar registrerades 1999-05-05 och med en marginell ändring 2011 hos Bolagsverket.

    Fastigheten med anor från 1800-talet är belägen på en av Stockholms äldsta och få bevarade kullerstensgator med adresserna Skaraborgsgatan 6A och 6B. Huset är klassificerat av Stadsmuseet som särskilt värdefullt ur kulturhistorisk synpunkt. Föreningen upplåter 19 lägenheter, samtliga med bostadsrätt och den totala bostadsytan är 1082 kvm och marken innehas med tomträtt, vid en överslagsräkning så skulle avgiften öka med 551 kr/mån för denna bostad när full avgäld är uppnådd, detta sker under 2027. (Detta är en av punkterna föreningen kommer att ta upp nästa stämma, vad blir bäst ur en kostnadssynpunkt, köpa loss marken eller inte.)

    År 1992 förvärvades SAF fastigheten och påbörjade totalsanering som var klar i januari 1994.

    Föreningens ekonomiska situation ser bra ut med en belåningsgrad på 2 986 kr/kvm totalt 1 446 000 kr i lån och som har legat stilla i 5 års tid innan detta. Månadsavgifterna har varit oförändrade senaste 5 åren. Föreningen går plus i kassan men enl. bokslutet är det ett negativt resultat. Detta till följd av att man redovisar avskrivningar som en bokföringsmässig kostnad. Men som i verkligheten inte är en kostnad.

    Besök gärna föreningens hemsida https://ostergotland32.se/

    Byggnaden

    Sekelskiftesfastighet

    Värme- och ventilationsanläggning

    Fjärrvärme & Frånluft

    Renoveringar

    • 1992-1993 Totalrenovering av huset där bl.a stambyte gällande rör och el-stigar genomfördes
    • 2004 Fasadrenovering mot gård
    • 2009 Renovering av gården
    • 2010 Fönstermålning mot gatan
    • 2011 Målning av yttertak, renovering av husgrund, renovering av entré i 6A
    • 2013 Nya tvättmaskiner
    • 2014-2016 Renoveringar efter fuktskador
    • 2019 OVK besiktning
    • 2019 Installation av Fiber 1.000 Mbit/s
    • 2020 Innergård delvis dränerad och fuktisolerad

    Övriga utrymmen

    Från föreningens fina innergård når man den trevliga tvättstugan med fönster mot gården, utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. Till fastigheten hör en pittoresk liten innergård med rabatter och utemöbler som kan nyttjas av medlemmarna. Grillning är tillåten och gemensam grill i föreningen finns. Det finns även plats för cyklar på 2 olika platser på gården. Nere i källaren finns lägenhetens förråd som är ca 1,5x2m. Här finns också ett cykelrum/barnvagnsrum.

    TV/Internet

    Fastigheten är ansluten till Bahhnof. Obligatoriskt tillägg för bredband och kabel-TV grundutbud tillkommer om 182 kr/mån.

    Energideklaration

    Utfördes
    Torsdag 4 nov 2010
    Energiprestanda
    198 kWh/m2
    Status
    Energideklaration är utförd
   • Kostnader
    Månadsavgift
    3 053 kr/månad (värme och vatten)
    Hushållsel
    100 kr/månad
    Hemförsäkring
    100 kr/månad
    Obligatorisk avgift för fiber och TV basutbud
    182 kr/månad
    Summa driftskostnader
    382 kr/månad
    Personer i hushållet
    2
    Överlåtelseavgift
    1182
    Pantsättningsavgift
    473 kr

    Levnadskostnader

    Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekalkyl.

   • Närområde

    Område

    Skaraborgsgatan 6 Kvarteren kring Repslagargatan är några av de äldsta på Södermalm. Här bodde framförallt hantverkare och traditionen går tillbaka ända till medeltiden. Skaraborgsgatan 6 byggdes 1812 av snickarmästare Herr S L E Benckert, som lät bygga ett envånings borgarhus med vind. 1856 gjordes en påbyggnad med ytterligare två våningar och 1864 skedde en större tillbyggnad av den norra delen med tre våningar. Vid den här tiden inrymde byggnaden hantverkslokaler, små härbärgen och herrskapslägenheter. 1916-1917 anpassades viss del av huset för en trikåfabrik och på 1930-talet användes det av KF som verkstadslokaler. På 1950-talet övertog Stockholms stad fastigheten och huset användes då som kontorshus. Fastigheten har idag 19 lägenheter och förvaltas av bostadsrättsföreningen Östergötland 32 som bildades 1999. Huset är klassificerat av Stadsmuseet som särskilt värdefullt ur kulturhistorisk synpunkt.

    Stadens största och mest befolkade ö, och tveklöst den mest omtalade. Kanske är det även den del av staden som upplevt den största förvandlingen. Dessa ruffiga arbetarkvarter var under större delen av stadens historia något man ogärna sökte sig till om man därav inte var nödd och tvungen. Idag är Söders höjders kåkar inte bara högst upp på kartan, de är också högst upp på många bostadsspekulanters önskelistor. Förvandlingen till en trendig och trygg kulturikon är minst sagt remarkabel, inte minst för att så mycket av charmen med det gamla Söder finns bevarad. De röda trähusen från 1700-talet återfinns glädjeväckande intakta på Nytorgets ena sida, och på den andra återfinns den moderna och hiptservänliga hybridrestaurangen Urban deli. Däremellan leker barnen i parken under föräldrarna vakande ögon, samtidigt som modeintresserade turister och stans kulturella samsas om utrymmet på gatorna på östra Södermalm i det område som kommit att bli känd under epitetet ”SoFo”. Tantos gröna kolonilotter och Mariatorgets populära barer representerar något av den mångfald som återfinns på centrala Söder, och i den västra delen ligger det som en gång med skräck kallades för ”Knivsöder” på grund av den höga kriminialiteten. De dagarna är dock sedan länge förbi, och de höga antalet restauranger och moderna inslag i Hornstull fick en PR-byrå att framgångsrikt mynta det moderna namnet ”Kniv- och gaffelsöder”. På söder är armodet för de flesta ett blekt minne, och stadsdelen är idag rik på teatrar, fina restauranger, framgångsrika start-up-bolag och färgstarka individer.

   • Dokument & Länkar
   • Allmänt

    UNDERSÖKNINGSPLIKT

    Som köpare har man undersökningsplikt och uppmanas därför att undersöka bostadsrätten. Köparens undersökningsplikt innefattar att noggrant och omsorgsfullt se på allt som är möjligt att se på. Lagregeln utgår från att köparen själv undersöker fastigheten.

    Köparen av en bostad har fler skyldigheter än att betala den överenskomna köpeskillingen på den avtalade tiden. Du har t ex undersökningsplikt beträffande fel, och Du måste själv undersöka och ta reda på vissa saker.

    När man talar om köparens undersökningsplikt syftar man oftast på den undersökning av en fastighet eller bostadsrätt som köparen ska göra, för att få en uppfattning om den blivande bostadens skick. Fel eller brister som man skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt genomförd undersökning, får man sedan inte åberopa mot säljaren för att få nedsättning av köpeskillingen. Säljaren ansvarar inte för fel om det är upptäckningsbart. Om en normalt på området bevandrad lekman skulle kunna upptäcka felet vid en tillräckligt noggrann undersökning är felet upptäckbart, då får köparen själv stå för det. Om denne tillräckligt kunnige lekman inte skulle kunna ha upptäcka felet, kan felet vara dolt och då ansvarar säljaren.

    Det är inte bara själva bostaden som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring tex bostadsrättsföreningen bör undersökas. Till exempel om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m.m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar, energideklaration och årsredovisning.

    SÄLJARENS UPPLYSNINGSPLIKT

    Någon generell upplysningsplikt motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock anses felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas känt till och som köpare med fog kunnat att räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symtom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.

    ALLMÄN INFORMATION

    Uppgifterna i detta objektbeskrivning är grundade på information lämnad av säljaren och berörd förening. Uppgifterna från säljaren kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Information har lämnats av föreningen kontaktperson.

    Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera uppgifter med föreningen rörande lediga p-platser, kommande renoveringar och eventuella avgiftsförändringar. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och har uppmanats att undersöka bostaden ordentligt.

    Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och ändring av ledningar för avlopp, värme , gas eller vatten av en lägenhet är alltid en fråga för förenings styrelse att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion.

    BOAREA

    Boarean kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod kan inte garanteras. Om arean är särskilt betydelsefull för köparen bör köparen mäta eller låta mäta objektet före köpet som ett led i sin undersökningsplikt.

    ÖPPEN BUDGIVNING

    Bud lämnas till mäklaren, som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra. Den slutlige köparen får i samband med att köpeavtal tecknas en skriftlig budhistorik över alla angivna bud med budgivarens namn, telefonnummer, tidpunkt för budet och belopp. Du som deltar i budgivningen accepterar därmed att ditt namn och telefonnummer presenteras i budhistoriken.

    KONTRAKT

    Bostadsaffären är inte klar förrän skriftliga kontrakt är skrivna. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. För att undvika eventuella problem i och med detta rekommenderar vi köpare och säljare att snarast möjligt efter avslutad budgivning få överlåtelseavtal påskrivna.

    UNDERSÖKNINGSPLIKT

    Som köpare har man undersökningsplikt och uppmanas därför att undersöka bostadsrätten. Köparens undersökningsplikt innefattar att noggrant och omsorgsfullt se på allt som är möjligt att se på. Lagregeln utgår från att köparen själv undersöker fastigheten.

    Köparen av en bostad har fler skyldigheter än att betala den överenskomna köpeskillingen på den avtalade tiden. Du har t ex undersökningsplikt beträffande fel, och Du måste själv undersöka och ta reda på vissa saker.

    När man talar om köparens undersökningsplikt syftar man oftast på den undersökning av en fastighet eller bostadsrätt som köparen ska göra, för att få en uppfattning om den blivande bostadens skick. Fel eller brister som man skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt genomförd undersökning, får man sedan inte åberopa mot säljaren för att få nedsättning av köpeskillingen. Säljaren ansvarar inte för fel om det är upptäckningsbart. Om en normalt på området bevandrad lekman skulle kunna upptäcka felet vid en tillräckligt noggrann undersökning är felet upptäckbart, då får köparen själv stå för det. Om denne tillräckligt kunnige lekman inte skulle kunna ha upptäcka felet, kan felet vara dolt och då ansvarar säljaren.

    Det är inte bara själva bostaden som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring tex bostadsrättsföreningen bör undersökas. Till exempel om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m.m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar, energideklaration och årsredovisning.

    SÄLJARENS UPPLYSNINGSPLIKT

    Någon generell upplysningsplikt motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock anses felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas känt till och som köpare med fog kunnat att räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symtom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.

    ALLMÄN INFORMATION

    Uppgifterna i detta objektbeskrivning är grundade på information lämnad av säljaren och berörd förening. Uppgifterna från säljaren kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Information har lämnats av föreningen kontaktperson.

    Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera uppgifter med föreningen rörande lediga p-platser, kommande renoveringar och eventuella avgiftsförändringar. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och har uppmanats att undersöka bostaden ordentligt.

    Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och ändring av ledningar för avlopp, värme , gas eller vatten av en lägenhet är alltid en fråga för förenings styrelse att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion.

    BOAREA

    Boarean kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Huruvida uppgiften stämmer med dagens mätmetod kan inte garanteras. Om arean är särskilt betydelsefull för köparen bör köparen mäta eller låta mäta objektet före köpet som ett led i sin undersökningsplikt.

    ÖPPEN BUDGIVNING

    Bud lämnas till mäklaren, som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra. Den slutlige köparen får i samband med att köpeavtal tecknas en skriftlig budhistorik över alla angivna bud med budgivarens namn, telefonnummer, tidpunkt för budet och belopp. Du som deltar i budgivningen accepterar därmed att ditt namn och telefonnummer presenteras i budhistoriken.

    KONTRAKT

    Bostadsaffären är inte klar förrän skriftliga kontrakt är skrivna. Om bud lämnas till mäklaren efter att budgivningen är avslutad, men innan köpekontrakt är signerade, är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som får avgöra om denne vill avfärda eller anta budet. För att undvika eventuella problem i och med detta rekommenderar vi köpare och säljare att snarast möjligt efter avslutad budgivning få överlåtelseavtal påskrivna.

  Välkommen till

  Fastighetsmäklare i Stockholmsområdet - Vi lyfter fram det unika i varje hem.

  Adress
  • Mäster Mikaels gata 1
  • 116 20 Stockholm
  Kontakta oss
  Följ oss

  Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi!

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!

  Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi!

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!