I varje bostad gömmer det sig ett hem med ett eller flera unika värden. Ett hem som någon eller några har älskat, skrattat och gråtit i. Vad får dig att älska ditt hem, och vad drömmer du om i ditt nästa?

Kontakta oss
Följ oss
Stockholm - Södermalm - Hornstull

Folkskole­gatan 22C, 5tr

 • 60 kvm
 • 2
 • rum

  6 825 000 kr

  Såld

  Mitt i idylliska Bergsund, västra Södermalms mest populära område, presenterar vi denna unika 30-tals våning. En stor 2:an högst upp i huset, med fina ytskikt, balkong och sol större delen av dagen.

  Här bor ni inte bara högst upp i huset utan även som den enda lägenheten på våningsplanet. Från balkongen har ni en fin utsikt mot Högalidskyrkan, och från vardagsrummet kan ni se Liljeholmsviken. Köket och vardagsrummet har ett ljust söderläge, med fönster som utgör en av områdets högsta punkter. Här kan du njuta av solen större delen av dagen och året runt.

  Interiört kännetecknas denna minivåning av en öppen planlösning, fina golv och generös förvaring. Vardagsrummet och köket har två fönsterbredder, och tack vare den öppna planlösningen kan man enkelt ta emot större sällskap både vid soffan och runt matbordet. I den andra delen av lägenheten, något avskilt, finns en balkong med trägolv och plats för både solstolar och ett cafébord. Sovrummet är rymligt och har utrymme för en läshörna eller hemmakontor. Lägenheten erbjuder även generösa förvaringsmöjligheter, inklusive en walk-in-closet, en skjutdörrsgarderob i hallen med spegeldörrar och en dubbelgarderob i sovrummet. Badrummet är stilrent renoverat med kakel och klinker, och köket är utrustat med en diskmaskin.

  Området erbjuder närhet till fina promenadstråk längs Årstaviken samt Långholmen och Reimersholme, samt till Hornstulls rika utbud av restauranger och shopping. Här bor ni lika nära vattnet som till tunnelbanan. I föreningen finns möjlighet att använda en gästlägenhet för 250 kr/natt för de som behöver en extra sovplats för besökare.

  Lägenhetens höjdpunkter:

  • Unikt läge högst upp i huset och som enda lägenhet på våningsplanet.
  • Tidstypiska detaljer inklusive fiskbensmönstrad parkett och vackra trädetaljer.
  • Vardagsrum och kök med utsikt mot Liljeholmsviken.
  • Fina underhållna ytskikt och fräscht badrum och kök.
  • Fastighet från 1931 på en eftertraktad adress i Bergsund.
  • Solid bostadsförening med 42 lägenheter och en gästlägenhet.
  • Ett myller av restauranger, caféer och charmiga butiker inom gångavstånd.
  • Utmärkta kommunikationer med både tunnelbana och bussar.
  Pris
  6 825 000 kr /Såld
  Adress
  Folkskole­gatan 22C, 5tr
  Yta
  60 kvm
  Rum
  2 rok
  Trappor
  5 av 5
  Hiss
  Ja
  Avgift
  3 531 kr/månad (värme, vatten, kabel-TV och Internet)
  Ansvarig Mäklare
  Jonas Hansson

  Jonas Hansson

  Fastighetsmäklare

  4,9 i betyg (99 röster)
  hittamaklare.se
  Jonas Hansson

  Jonas Hansson

  Fastighetsmäklare

  Som erfaren fastighetsmäklare i Stockholm, brinner jag för att maximera ditt bostadsresultat. Med passion och expertis skapar jag unika lösningar för varje affär. När du väljer mig, får du en engagerad mäklare som är redo att guida dig till en lyckad bostadsaffär. Kontakta mig nu, och låt oss tillsammans nå dina bostadsdrömmar!

   • Fakta
    Objektstyp
    Lägenhet
    Lgh.nmr
    0501
    Lgh.nmr. LM
    1501
    Adress
    Folkskole­gatan 22C, 5tr
    Postnummer
    117 35
    Postort
    Stockholm
    Område
    Södermalm - Hornstull
    Boarea
    60 kvm
    Boarea enligt
    Bostadsrättsföreningen
    Antal rum
    2
    Antal sovrum
    1
    Hiss
    Ja
    Trappor
    5 av 5
    Andelstal
    0.02057000
    Andel av BRF nettoskuldsättning
    267 410 kr
   • Föreningen
    Namn
    Brf Fabriken 32
    Byggår
    1930

    Allmän information

    Föreningen består av 43 lägenheter som är upplåtna med bostadsrätt och två större lokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen köpte fastigheten 2004. Föreningen äger marken.

    Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

    Ekonomi: De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till 13 milj kr. Detta innebär en belåning om 4323 kr/kvm och en nettoskuld om 268 673 kr. Dessutom finns ca 2 milj kr i kassan.

    Planer för månadsavgiften: Avgiften höjdes med 6% den 1 juli 2023, dessförinnan höjdes avgiften med 6% 2015. Det finns inga beslut om avgiftsförändringar. (Kontrollerat okt 2023 )

    I avgiften ingår: Värme, vatten, bredband via fiber genom Telenor samt grundutbud av tv-kanaler från ComHem.

    Uthyrning i andra hand accepteras för begränsade perioder, godkännande av föreningens styrelse krävs dock.

    Föreningens hemsida: https://fabriken32.se/

    Byggnaden

    Lokaler i fastigheten: Det finns två större lokaler i fastigheten som båda är uthyrda, en garagelokal och en lokal i källarplanet. Det finns vidare en mycket liten lokal, som också den är uthyrd.

    Renoveringar

    Partiellt stambyte samt underhåll av balkonger och hissar. Ett system för värmeåtervinning har installerats. Målning av taket.

    Stammar och elstigare bytta: 1986

    Planerade renoveringar

    Mindre putsreparationer, fortsätta med fasadrenovering och fönsterbyten. Underhåll av takrännor och stuprör. Byte av fjärrvärmecentral. Relining av en avloppstam längst ner i trappuppgång C.

    Övriga utrymmen

    Fastigheten har 3 gårdar varav 1 är stor nog att fungera som en gemensam gård. Möbler finns samt grillar och växter. Det finns även en mindre terass med tillhörande möbler.

    Tvättstugan är i bra skick och inrymmer 4 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 2 torkskåp och 1 torkrum. Du hittar den längst ned i uppgång C.

    Fastigheten inrymmer: 2 st cykelförråd samt 2 st barnvagnsförråd.

    TV/Internet

    Föreningen har ett gruppavtal om internetleverans genom Telenor. Det finns ett nät för kabel-TV som drivs av ComHem.

    Energideklaration

    Utfördes
    Fredag 13 dec 2019
    Energiprestanda
    168 kWh/m2
   • Kostnader
    Månadsavgift
    3 531 kr/månad (värme, vatten, kabel-TV och Internet)
    Hushållsel
    100 kr/månad
    Hemförsäkring
    100 kr/månad
    Summa driftskostnader
    200 kr/månad

    Levnadskostnader

    Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

   • Närområde

    Område

    Hornstull, en gång en undanskymd juvel på Södermalms västra sida, har genom tiderna genomgått en märkbar förvandling. Vad som en gång var en hamn för sjöfartsarbetare och en transitplats för varor har utvecklats till en kosmopolitisk smältdegel av kultur och kreativitet. Denna före detta industriella utpost var länge en plats som de flesta stockholmare undvek, men i dag strömmar folk hit som bina till honungen.

    Hornstulls marknad som breder ut sig längs vattnet varje sommar lockar besökare med sina unika fynd, gatukonst och doften av internationella maträtter. Här, där stånden står tätt intill varandra, kan man finna allt från antika smycken till handgjorda kläder och konst. Och bara ett stenkast bort, på Bergsunds strand, speglas de historiska byggnadernas fasader i vattnets glittrande yta.

    Bland de slingrande gatorna återfinns charmiga kaféer och butiker som håller traditionen vid liv, samtidigt som de välkomnar nya trender. Hornstulls moderna biograf visar allt från indieproduktioner till globala storfilmer, medan den närliggande Reimersholme erbjuder en lugn oas för dem som vill fly stadens brus.

    Mångfalden här är slående. På Hornstulls strand samsas skaters med jazzmusiker, och de olika kulturella evenemangen, från musikfestivaler till konstutställningar, ger stadsdelen dess pulserande rytm. Men trots alla dessa förändringar har Hornstull lyckats behålla sin själ. I hjärtat av området kan man fortfarande känna eftersvallet av dess industriella förflutna och förstå varför denna del av staden är så betydelsefull i Stockholms väv.

   • Dokument & Länkar
   • Undersökningsplikt

    Köparens undersökningsplikt

    Om köparen uppmanats att undersöka bostadsrätten före köpet eller om han ändå undersökt den, ansvarar säljaren inte för sådana fel som köparen borde ha märkt vid undersökningen. Även vid köp av bostadsrätter har köparen alltså normalt en undersökningsplikt. Det är därför viktigt att köparen av en bostadsrätt noggrant undersöker denna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas fuktskador i kök och badrum. I köket bör köparen vara vaksam på ev tecken på läckage under diskbänken och i badrum eller annat våtrum kontrollera golvfallet och utseendet på installationer för vatten och avlopp. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste han gå vidare med sin undersökning och, om så krävs, anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt.

    Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig. Skulle exempelvis fel uppstå på någon av vitvarorna i lägenheten kan det vara något köparen borde ha räknat med, med hänsyn till vitvarornas ålder och beräknade ”livslängd”.

    Det är inte bara själva lägenheten som undersökningsplikten omfattar. Även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör undersökas, exempelvis om föreningen står i begrepp att genomföra större renoveringar, höja sina avgifter m m. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför alltid ingå i köparens undersökning, liksom en genomgång av stadgar och senaste årsredovisning.

    Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt

    Utgångspunkten är att bostadsrätten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen har fog att förvänta sig vid köpet med hänsyn till bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Därutöver gäller normalt att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen. Reglerna om fel i bostadsrätt finns formellt i köplagen, men då de reglerna inte passar så bra för prövning av fel i bostadsrätt används ofta motsvarande regler i jordabalken.

    Säljarens upplysningsskyldighet

    Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte.

    Om bostadsrätten säljs i befintligt skick kan den dock ändå anses vara felaktig, om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande bostadsrätten, som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Om säljaren genom ett förtigande handlat i strid mot tro och heder går säljaren även miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren kan i normalfallet inte åberopas av köparen.

    Utfästelse

    Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande bostadsrättens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas ej som utfästelser.

    Avtalsfrihet

    Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för bostadsrättens skick, varför man kan avtala om annan ansvarsfördelning. Denna information redovisar kortfattat den ansvarsfördelning som köplagen föreskriver och som gäller om inte annan ansvarsfördelning särskilt avtalats.

  Välkommen till

  Fastighetsmäklare i Stockholmsområdet - Vi lyfter fram det unika i varje hem.

  Adress
  • Mäster Mikaels gata 1
  • 116 20 Stockholm
  Kontakta oss
  Följ oss

  Intresseanmälan för

  Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snart till dig.

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!

  Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi!

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!

  Fyll i dina uppgifter och skicka så återkommer vi!

  Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

  Tack för ditt meddelande!